Pieczone jabłka z płatkami, orzechami i dżemem

maspexdigital
Pieczone jabłka z płatkami, orzechami i dżemem

0

0 / 0

Pieczone jabłka z płatkami, orzechami i dodatkiem dżemu to idealny, prosty i zdrowy deser. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, by zjeść wartościowy i smaczny deser.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

3 szt. jabłko

0.50 szkl. płatki owsiane

3 łyżka orzechy

6 plaster masło

6 łyżecz. dżem truskawkowy 100% łowicz

Przygotowanie


1

Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne.

2

Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami, dżem i nadziać środek jabłek.

3

Formę do zapiekania wysmarować masłem, poukładać jabłka, zakryć folią i piec w piekarnia nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut.

4

Następnie odkryć folię, na nadzieniu z płatków i orzechów położyć plaster masła i piec około 10 minut.

5

Sprawdzić patyczkiem, czy jabłko jest odpowiednio miękkie, jeżeli nie, to dopiec jeszcze kilka minut.

6

Podawać na ciepło lub zimno z dżemem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

263

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły