Pieczone jabłka z orzechami i konfiturą

m7
Pieczone jabłka z orzechami i konfiturą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Deser na gorąco.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. goździki

1 szczyp. cynamon

4 łyżecz. miód

4 szt. jabłka

4 łyżka konfitura

8 łyżka orzechy laskowe

Przygotowanie


Jabłka dokładnie umyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne tak, żeby zostawić spód.

Do jabłek włożyć połowę posiekanych orzechów wymieszanych z cynamonem i goździkami, na orzechy wyłożyć miód, następnie pozostałe orzechy.

Na orzechach położyć po łyżce konfitury. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez około 25 minut w temp. 180 stopni.

Ja dodatkowo do naczynia wlewam około 4- 5 łyżek wody, żeby jabłuszka się nie wysuszyły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

316

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły