Pieczone jabłka z orzechami i konfiturą

m7

Deser na gorąco.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
316
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Deser na gorąco.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. goździki
1 szczyp. cynamon
4 łyżecz. miód
4 szt. jabłka
4 łyżka konfitura
8 łyżka orzechy laskowe
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne tak, żeby zostawić spód.
Do jabłek włożyć połowę posiekanych orzechów wymieszanych z cynamonem i goździkami, na orzechy wyłożyć miód, następnie pozostałe orzechy.
Na orzechach położyć po łyżce konfitury. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez około 25 minut w temp. 180 stopni.
Ja dodatkowo do naczynia wlewam około 4- 5 łyżek wody, żeby jabłuszka się nie wysuszyły.