Pieczone jabłka z masłem orzechowym, jogurtem greckim i płatkami żytnimi

lubella
Pieczone jabłka z masłem orzechowym, jogurtem greckim i płatkami żytnimi

0

0 / 0

Sprawdzony przepis na imprezową, nieoklepaną przystawkę - pieczone jabłka z masłem orzechowym, jogurtem greckim i płatkami żytnimi będącymi wartościowym źródłem witaminy B1. Smaczna, zdrowa i oryginalna przekąska.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

6 szt. jabłka

12 łyżecz. masło orzechowe

6 łyżka jogurt grecki

6 łyżka lubella płatki żytnie

3 łyżecz. miód

Przygotowanie


1

Odciąć górę jabłka. Wydrążyć gniazdo nasienne (najlepiej małą łyżeczką-wykrawaczem do robienia kulek) i wypełnić masłem orzechowym - po 2 łyżeczki na jabłko.

2

Nadziane jabłka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 15 minut.

3

Podawać z jogurtem greckim, Płatkami Żytnimi i skropić miodem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

282

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły