Pieczone jabłka z masłem orzechowym, jogurtem greckim i płatkami żytnimi
lubella
Sprawdzony przepis na imprezową, nieoklepaną przystawkę - pieczone jabłka z masłem orzechowym, jogurtem greckim i płatkami żytnimi będącymi wartościowym źródłem witaminy B1. Smaczna, zdrowa i oryginalna przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sprawdzony przepis na imprezową, nieoklepaną przystawkę - pieczone jabłka z masłem orzechowym, jogurtem greckim i płatkami żytnimi będącymi wartościowym źródłem witaminy B1. Smaczna, zdrowa i oryginalna przekąska.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. jabłka
12 łyżecz. masło orzechowe
6 łyżka jogurt grecki
6 łyżka lubella płatki żytnie
3 łyżecz. miód
Przygotowanie
Odciąć górę jabłka. Wydrążyć gniazdo nasienne (najlepiej małą łyżeczką-wykrawaczem do robienia kulek) i wypełnić masłem orzechowym - po 2 łyżeczki na jabłko.
Nadziane jabłka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 15 minut.
Podawać z jogurtem greckim, Płatkami Żytnimi i skropić miodem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.