Pieczone jabłka z kompotu

sowinska.makeup
Pieczone jabłka z kompotu

0

1.5 / 4

Skąd wzięła się taka tradycja, żeby umieścić ten prosty deser na wigilijnym stole tego nie wiem, ale wiem ze jest u Nas od zawsze. Czasem są to świeże pieczone jabłka, a czasem wyciągane z wigilijnego kompotu i zapiekane .

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jabłko

5 łyżka miód

10 łyżka konfitura z wiśni łowicz

3 łyżka masło

4 łyżka orzechy włoskie posiekane

2 łyżka płatki owsiane

2 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. cukier puder

Przygotowanie


1

Jabłka wcześniej myję. Odkrawam górne części i wydrążam gniazda nasienne. Jabłka można wrzucić na około 5 minut do gotującego się kompotu lub bezpośrednio układać do naczynia.

2

Do środka jabłek dodaję masło i zmielony cynamon. Zapiekam około 10-20 minut w temperaturze 150 stopni.

3

W garnuszku rozpuszczam miód i dodaję posiekane orzechy oraz płatki owsiane. Całość jeszcze chwilę gotuję.

4

Do upieczonych jabłek nakładam konfiturę wiśniową Łowicz. Polewam sosem z miodu, orzechów i płatków owsianych. Całość posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

479

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły