Pieczone jabłka z kompotu
sowinska.makeup
Skąd wzięła się taka tradycja, żeby umieścić ten prosty deser na wigilijnym stole tego nie wiem, ale wiem ze jest u Nas od zawsze. Czasem są to świeże pieczone jabłka, a czasem wyciągane z wigilijnego kompotu i zapiekane .
0
1.5 / 4
Skąd wzięła się taka tradycja, żeby umieścić ten prosty deser na wigilijnym stole tego nie wiem, ale wiem ze jest u Nas od zawsze. Czasem są to świeże pieczone jabłka, a czasem wyciągane z wigilijnego kompotu i zapiekane .
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. jabłko
5 łyżka miód
10 łyżka konfitura z wiśni łowicz
3 łyżka masło
4 łyżka orzechy włoskie posiekane
2 łyżka płatki owsiane
2 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka cukier puder
Przygotowanie
Jabłka wcześniej myję. Odkrawam górne części i wydrążam gniazda nasienne. Jabłka można wrzucić na około 5 minut do gotującego się kompotu lub bezpośrednio układać do naczynia.
Do środka jabłek dodaję masło i zmielony cynamon. Zapiekam około 10-20 minut w temperaturze 150 stopni.
W garnuszku rozpuszczam miód i dodaję posiekane orzechy oraz płatki owsiane. Całość jeszcze chwilę gotuję.
Do upieczonych jabłek nakładam konfiturę wiśniową Łowicz. Polewam sosem z miodu, orzechów i płatków owsianych. Całość posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Można podawać na ciepło lub na zimno.