Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym
decomorreno
Gruszki zapiekane z serem gorgonzola w kakaowym sosie to niezwykłe połączenie smaków. Idealne na każdą okazję!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
184
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gruszki zapiekane z serem gorgonzola w kakaowym sosie to niezwykłe połączenie smaków. Idealne na każdą okazję!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. gruszka
60 g ser gorgonzola
8 szt. orzechy włoskie
2 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka miód
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżka pestki granatu
1 pęcz. świeży tymianek
Przygotowanie
Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.
W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny (najlepiej słodki) z kakao, miodem i sokiem z cytryny.
Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
184
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.