Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975822280.jpeg&w=3840&q=75)
Gruszki zapiekane z serem gorgonzola w kakaowym sosie to niezwykłe połączenie smaków. Idealne na każdą okazję!
0
0 / 0
Gruszki zapiekane z serem gorgonzola w kakaowym sosie to niezwykłe połączenie smaków. Idealne na każdą okazję!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. gruszka
60 g ser gorgonzola
8 szt. orzechy włoskie
2 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka miód
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżka pestki granatu
1 pęcz. świeży tymianek
Przygotowanie
Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.
W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny (najlepiej słodki) z kakao, miodem i sokiem z cytryny.
Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.