0

Składniki

1 Łyżka
ingridient
Kakao DecoMorreno
4 Sztuki
gruszka
60 Gramów
Ser Gorgonzola
8 Sztuk
orzechy włoskie
2 Łyżki
ocet balsamiczny
1 Łyżka
miód
1 Łyżeczka
sok z cytryny
1 Łyżka
Pestki granatu
1 Pęczek
Świeży tymianek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
  2. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny (najlepiej słodki) z kakao, miodem i sokiem z cytryny.
  4. Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.

Opis

Gruszki zapiekane z serem gorgonzola w kakaowym sosie to niezwykłe połączenie smaków. Idealne na każdą okazję!

Podobne przepisy

Kaczka w sosie czekoladowo – pomarańczowym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kaczka w sosie czekoladowo – pomarańczowym

Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Przepis
Średni Do 2 godz
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Kakaowe musli

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kakaowe musli

Miodownik z kremem kakowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Miodownik z kremem kakowym

Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

Przepis
Średni Do 1 godz
Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

Muffiny kakaowe z burakami

Przepis
Średni Do 1 godz
Muffiny kakaowe z burakami

Placki gryczane z kiwi i granatem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Placki gryczane z kiwi i granatem

Owocowe szaleństwo grillowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Owocowe szaleństwo grillowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!