Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym

decomorreno
Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym

0

0 / 0

Gruszki zapiekane z serem gorgonzola w kakaowym sosie to niezwykłe połączenie smaków. Idealne na każdą okazję!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. gruszka

60 g ser gorgonzola

8 szt. orzechy włoskie

2 łyżka ocet balsamiczny

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka miód

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżka pestki granatu

1 pęcz. świeży tymianek

Przygotowanie


1

Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.

2

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.

3

W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny (najlepiej słodki) z kakao, miodem i sokiem z cytryny.

4

Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

184

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły