Pieczone faszerowane papryki
moderacja.uwielbiampl
Faszerowane papryki to sycąca propozycja obiadowa. Nadziewane warzywa mięsem mielonym i ryżem pod warstwą mozzarelli to prawdziwa uczta, która przygotujesz łatwo i szybko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Faszerowane papryki to sycąca propozycja obiadowa. Nadziewane warzywa mięsem mielonym i ryżem pod warstwą mozzarelli to prawdziwa uczta, która przygotujesz łatwo i szybko.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. papryka
300 g mięso mielone wieprzowe
1 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 szkl. ryż
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. jajko
100 g mozzarella
Przygotowanie
Mięso mielone przesmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Dodać przecier i chwilę dusić. Na koniec dodać natkę i odstawić do wystygnięcia.
Papryki przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
Mięso połączyć ze szklanką ugotowanego ryżem i jajkiem. Wymieszać i faszerować papryki.
Piekarnik nagrzewać do 200 stopni. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać wodą, wstawić do zapieczenia na około 10-15 min.
Wyciągnąć i posypać serem, wstawić na kolejne 10 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.