Pieczone faszerowane jabłka

decomorreno
Pieczone faszerowane jabłka

1

5 / 2

A co powiesz na prosty, wartościowy i pyszny przepis, który dosłownie przywołuje smak i zapach jesieni? Poznaj zatem nasz extra pomysł na pieczone jabłka faszerowane super odżywczą mieszanką prażonych orzechów, migdałów, słodkich suszonych śliwek i odżywczej żurawiny, dopełnionej aromatem kakao i korzennej nuty cynamonu. Gwarantujemy, że jak tylko spróbujecie - przepadniecie!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

6 szt. jabłka

40 g migdały wiórki

8 szt. śliwki suszone

0.50 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Posiekaj orzechy, płatki migdałowe oraz suszone śliwki.

2

Wymieszaj posiekane orzechy wraz z żurawiną, cynamonem oraz kakao. Nakładaj nadzienie do jabłek.

3

Jabłka umyj i osusz. Odetnij wierzch z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne.

4

Przykryj wierzch jabłka i piecz w naczyniu żaroodpornym w temp. 175°C przez około 25 - 40 minut (czas zależy od wielkości jabłek).

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

161

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły