Pieczone faszerowane jabłka
decomorreno
0
5 / 2
A co powiesz na prosty, wartościowy i pyszny przepis, który dosłownie przywołuje smak i zapach jesieni? Poznaj zatem nasz extra pomysł na pieczone jabłka faszerowane super odżywczą mieszanką prażonych orzechów, migdałów, słodkich suszonych śliwek i odżywczej żurawiny, dopełnionej aromatem kakao i korzennej nuty cynamonu. Gwarantujemy, że jak tylko spróbujecie - przepadniecie!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. jabłka
40 g migdały wiórki
8 szt. śliwki suszone
0.50 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka kakao decomorreno
Przygotowanie
Posiekaj orzechy, płatki migdałowe oraz suszone śliwki.
Wymieszaj posiekane orzechy wraz z żurawiną, cynamonem oraz kakao. Nakładaj nadzienie do jabłek.
Jabłka umyj i osusz. Odetnij wierzch z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne.
Przykryj wierzch jabłka i piecz w naczyniu żaroodpornym w temp. 175°C przez około 25 - 40 minut (czas zależy od wielkości jabłek).
Wideo z przygotowania przepisu
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne