3

Składniki

1 Kilogram
mięso mielone
1 Łyżeczka
sól
50 Gramów
drożdże
4 Szklanki
Mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Szklanka
mleko
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
czosnek
2 Łyżki
koncentrat pomidorowy
3 Łyżki
olej
1 Łyżka
papryka ostra
1 Łyżka
oregano
1 Łyżka
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrównać ich temperaturę, mleko lekko podgrzewamy w garnku.
  2. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy do nich 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. Gdy zaczyn z drożdży podwoi swoją objętość, za około 20 minut, dodajemy mąkę, jaja całe, pozostałe mleko, sól, olej.
  4. Ciasto wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.
  5. Wyrobione ciasto ponownie przykrywami ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.
  6. Mięso podsmażamy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
  7. Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i szklanką wycinamy kółka na pierogi, nadziewany farszem, wierzch smarujemy jajem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Opis

Pyszne pierożki.

Podobne przepisy

Spaghetti

Średni Do 1 godz.

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz.

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz.

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz.

Cukinia zapiekana z sosem bolońskim

Łatwy Do 1 godz.

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min.

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!