3

Składniki

1 Kilogram
mięso mielone
1 Łyżeczka
sól
50 Gramów
drożdże
4 Szklanki
mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Szklanka
mleko
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
czosnek
2 Łyżki
3 Łyżki
olej
1 Łyżka
papryka ostra
1 Łyżka
oregano
1 Łyżka
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrównać ich temperaturę, mleko lekko podgrzewamy w garnku.
  2. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy do nich 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. Gdy zaczyn z drożdży podwoi swoją objętość, za około 20 minut, dodajemy mąkę, jaja całe, pozostałe mleko, sól, olej.
  4. Ciasto wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.
  5. Wyrobione ciasto ponownie przykrywami ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.
  6. Mięso podsmażamy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
  7. Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i szklanką wycinamy kółka na pierogi, nadziewany farszem, wierzch smarujemy jajem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Opis

Pyszne pierożki.

Podobne przepisy

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Spaghetti

Średni Do 1 godz
Spaghetti

Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Łatwy Do 40 min
Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Cukinia zapiekana z sosem bolońskim

Łatwy Do 1 godz
Cukinia zapiekana z sosem bolońskim

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!