Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym
uwielbiampl
3
0 / 0
Pyszne pierożki.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
1 łyżeczka sól
50 g drożdże
4 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
1 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka olej
1 łyżka papryka ostra
1 łyżka oregano
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrównać ich temperaturę, mleko lekko podgrzewamy w garnku.
W misce rozkruszamy drożdże dodajemy do nich 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn z drożdży podwoi swoją objętość, za około 20 minut, dodajemy mąkę, jaja całe, pozostałe mleko, sól, olej.
Ciasto wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.
Wyrobione ciasto ponownie przykrywami ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.
Mięso podsmażamy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i szklanką wycinamy kółka na pierogi, nadziewany farszem, wierzch smarujemy jajem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.