Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym
bartek
Drożdżowe pieczone pierożki z ostrym nadzieniem mięsnym i oregano doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Zamiast mięsnego farszu pierożki można nadziać farszem wegetariańskim, czyli kapustą z grzybami.
0
0 / 0
Drożdżowe pieczone pierożki z ostrym nadzieniem mięsnym i oregano doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Zamiast mięsnego farszu pierożki można nadziać farszem wegetariańskim, czyli kapustą z grzybami.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 łyżeczka sól
50 g drożdże
1000 g mięso mielone
4 szkl. mąka lubella
1 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. ząbek czosnku
3 łyżka olej
1 łyżka cukier
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka oregano
1 łyżka papryka ostra
Przygotowanie
Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w cieple miejsce aby wyrównać ich temperaturę, mleko lekko podgrzewamy w garnku.
W misce rozkruszamy drożdże dodajemy do nich 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn z drożdży podwoi swoją objętość, za około 20 minut, dodajemy mąkę, jaja całe, pozostałe mleko, sól, olej.
Ciasto wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.
Wyrobione ciasto ponownie przykrywami ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.
Mięso podsmażamy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i szklanką wycinamy kółka na pierogi, nadziewany farszem, wierzch smarujemy jajem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.