Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

bartek
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

0

0 / 0

Drożdżowe pieczone pierożki z ostrym nadzieniem mięsnym i oregano doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Zamiast mięsnego farszu pierożki można nadziać farszem wegetariańskim, czyli kapustą z grzybami.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 łyżeczka sól

50 g drożdże

1000 g mięso mielone

4 szkl. mąka lubella

1 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. ząbek czosnku

3 łyżka olej

1 łyżka cukier

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka oregano

1 łyżka papryka ostra

Przygotowanie


1

Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w cieple miejsce aby wyrównać ich temperaturę, mleko lekko podgrzewamy w garnku.

2

W misce rozkruszamy drożdże dodajemy do nich 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

3

Gdy zaczyn z drożdży podwoi swoją objętość, za około 20 minut, dodajemy mąkę, jaja całe, pozostałe mleko, sól, olej.

4

Ciasto wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.

5

Wyrobione ciasto ponownie przykrywami ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.

6

Mięso podsmażamy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.

7

Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i szklanką wycinamy kółka na pierogi, nadziewany farszem, wierzch smarujemy jajem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły