Pieczone bułeczki czosnkowe z ketchupem

kontakt_2
Pieczone bułeczki czosnkowe z ketchupem

1

4.5 / 2

Ty też jesteś miłośnikiem pieczywa czosnkowego? Nie dość, że jest smaczne i aromatyczne, to czosnek, który się w nich znajduje, jest bardzo zdrowy! Myślisz, że zrobienie takiego pieczywka to trudna sztuka? Ależ skąd! Pan Pomidor to przecież specjalista od pyszności – pomidorowych pyszności. ;-) To prawdziwa bułka z masłem, a może z ketchupem? Przekonaj się!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. podłużna bułka

5 szt. ząbek czosnku

1 kost. masło

1 łyżka śmietankowy serek

1 łyżka śmietana 18%

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżeczka zioła prowansalskie

2 szcz. sól, pieprz

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Kostkę masła o temperaturze pokojowej wrzuć do miski. Rozgnieć w prasce 5 ząbków czosnku. Dodaj dużą łyżkę śmietankowego serka do smarowania oraz tyle samo śmietany. Mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku.

2

Bułkę przekrój na 4 części. Każdą z nich posmaruj grubą warstwą masła czosnkowego. Ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. Piecz ok. 10 minut aż pieczywo będzie chrupiące, a masło całkiem się rozpuści.

3

Ciepłe bułeczki podaj z ketchupem Kotlin, który okrasi przekąskę wspaniałą, ketchupową nutą!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły