Pieczona ricottowa owsianka z borówkami i dżemem jagodowym

Łowicz
Pieczona ricottowa owsianka z borówkami i dżemem jagodowym

0

0 / 0

Poznaj przepis na pieczoną owsiankę z ricottą, borówkami i dżemem jagodowym – zdrowe, pożywne i niezwykle smaczne śniadanie. To idealna propozycja na leniwe poranki lub deser w wersji fit. Delikatna ricotta, miękkie płatki owsiane, słodycz owoców i chrupkość migdałów to połączenie, które zapewni doskonały zastrzyk energii. Pieczona w kokilce, aromatyczna i lekko złocista – świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g ricotta

1 szt. jajko

1 łyżka cukier trzcinowy

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka dżem jagodowy łowicz

4 łyżka płatki owsiane

1 łyżecz. masło migdałowe

1 plaster masło

1 łyżka płatki migdałowe

30 g borówki

Przygotowanie


1

Ricottę zmiksuj z jajkiem, cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, aż uzyskasz gładką masę.

2

Płatki owsiane wsyp do miski i zalej wrzątkiem — tylko do poziomu płatków. Odstaw na kilka minut, aby napęczniały.

3

Do masy ricottowej dodaj napęczniałe płatki, posiekane migdały oraz borówki wymieszane z dżemem jagodowym. Delikatnie wymieszaj całość.

4

Natłuść kokilkę masłem, przelej do niej przygotowaną masę i wyrównaj wierzch.

5

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut, aż owsianka się zarumieni i zetnie.

6

Wyjmij z piekarnika, lekko przestudź, udekoruj wedle uznania (np. dodatkową porcją borówek, jogurtem, miodem czy listkami mięty) i podawaj.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

573

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły