Pieczona pierś z indyka

EkspertOdKuchni
Pieczona pierś z indyka

0

5 / 1

Jeśli szukasz zdrowego i smacznego dania na obiad, pieczona pierś z indyka na pewno Cię nie zawiedzie. To danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w białko, dzięki czemu będzie doskonałym wyborem na wiele okazji. Pieczoną pierś z indyka można podawać na wiele sposobów — z ziemniakami, sałatką lub w towarzystwie ulubionego sosu.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 kg pierś z indyka

150 śmietanka kremowa 30%

1 szt. cebula

20 g musztarda stołowa

50 g koperek

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka słodka

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Pierś z indyka pokrój na 5-centymetrowe plastry. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Na rozgrzanym oleju smaż z obu stron. Gdy indyk będzie ładnie przyrumieniony, zdejmij go z patelni.

2

Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę na patelni po indyku. Zalej bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dodaj łyżkę musztardy. Gotuj do momentu, aż sos troszkę zgęstnieje.

3

Do sosu dodaj pierś z indyka, nakryj patelnię pokrywką i duś ok. 20 minut. Po tym czasie indyk powinien być soczysty i gotowy do spożycia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły