Pieczona pierś z indyka
EkspertOdKuchni
Jeśli szukasz zdrowego i smacznego dania na obiad, pieczona pierś z indyka na pewno Cię nie zawiedzie. To danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w białko, dzięki czemu będzie doskonałym wyborem na wiele okazji. Pieczoną pierś z indyka można podawać na wiele sposobów — z ziemniakami, sałatką lub w towarzystwie ulubionego sosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
869
kcal
Białka
76
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jeśli szukasz zdrowego i smacznego dania na obiad, pieczona pierś z indyka na pewno Cię nie zawiedzie. To danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w białko, dzięki czemu będzie doskonałym wyborem na wiele okazji. Pieczoną pierś z indyka można podawać na wiele sposobów — z ziemniakami, sałatką lub w towarzystwie ulubionego sosu.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kg pierś z indyka
150 śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
20 g musztarda stołowa
50 g koperek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka
2 łyżka olej
Przygotowanie
Pierś z indyka pokrój na 5-centymetrowe plastry. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Na rozgrzanym oleju smaż z obu stron. Gdy indyk będzie ładnie przyrumieniony, zdejmij go z patelni.
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę na patelni po indyku. Zalej bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dodaj łyżkę musztardy. Gotuj do momentu, aż sos troszkę zgęstnieje.
Do sosu dodaj pierś z indyka, nakryj patelnię pokrywką i duś ok. 20 minut. Po tym czasie indyk powinien być soczysty i gotowy do spożycia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
869
kcal
Białka
76
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.