Pieczona łopatka z listkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pieczona łopatka z listkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973328168.jpeg&w=3840&q=75)
Świetna pieczeń, lepsza od schabu srodkowego który zazwyczaj jest bardzo suchy.
1
0 / 0
Świetna pieczeń, lepsza od schabu srodkowego który zazwyczaj jest bardzo suchy.
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg wieprzowina łopatka
6 szczyp. sól
2 kostka czosnek
8 szt. liść laurowy
4 łyżka przyprawa do dań z grilla
Przygotowanie
1
Mięso myjemy, obsuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, grillem i czosnkiem. Obwiązujemy sznurkiem robiąc roladę, pod sznurek delikatnie podkładamy listki laurowe (z góry i z dołu), wkładamy mięso w rękaw do pieczenia. Wstawiamy na 2-3 dni do lodówki.
2
Pieczemy 60 minut w 190 stopniach z termoobiegiem (Łopatkę kładziemy listkami do dołu)