Pieczona ligawa wołowa

bartek
Pieczona ligawa wołowa

0

3.2 / 68

Wołowina to zdrowe i chude mięso, które coraz częściej gości u nas na stole. Pieczeń świetnie nadaje się zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ligawa wołowa

2 szcz. papryka ostra

2 szcz. pieprz

2 szcz. sól

6 szt. ziele angielskie

4 szt. liść laurowy

3 łyżka ocet winny

Przygotowanie


1

Kawałek wołowiny, najlepiej ligawy (odpowiednik schabu wieprzowego) myjemy i osuszamy z wody.

2

Marynujemy w occie winnym, z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką ostrą, solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na dobę do lodówki.

3

Pieczemy około godziny w naczyniu żaroodpornym, początkowo zaczynając od temperatury 220 C po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

4

Idealnie smakuje z sałatą, ziemniakami z wody lub kaszą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły