Pieczona ligawa wołowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Pieczona ligawa wołowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975245639.jpeg&w=3840&q=75)
Wołowina to zdrowe i chude mięso, które coraz częściej gości u nas na stole. Pieczeń świetnie nadaje się zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.
0
3.2 / 68
Wołowina to zdrowe i chude mięso, które coraz częściej gości u nas na stole. Pieczeń świetnie nadaje się zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ligawa wołowa
2 szczyp. papryka ostra
2 szczyp. pieprz
2 szczyp. sól
6 szt. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
3 łyżka ocet winny
Przygotowanie
Kawałek wołowiny, najlepiej ligawy (odpowiednik schabu wieprzowego) myjemy i osuszamy z wody.
Marynujemy w occie winnym, z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką ostrą, solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na dobę do lodówki.
Pieczemy około godziny w naczyniu żaroodpornym, początkowo zaczynając od temperatury 220 C po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Idealnie smakuje z sałatą, ziemniakami z wody lub kaszą.