Pieczona ligawa wołowa
bartek
Wołowina to zdrowe i chude mięso, które coraz częściej gości u nas na stole. Pieczeń świetnie nadaje się zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 68
Wołowina to zdrowe i chude mięso, które coraz częściej gości u nas na stole. Pieczeń świetnie nadaje się zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ligawa wołowa
2 szczyp. papryka ostra
2 szczyp. pieprz
2 szczyp. sól
6 szt. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
3 łyżka ocet winny
Przygotowanie
Kawałek wołowiny, najlepiej ligawy (odpowiednik schabu wieprzowego) myjemy i osuszamy z wody.
Marynujemy w occie winnym, z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką ostrą, solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na dobę do lodówki.
Pieczemy około godziny w naczyniu żaroodpornym, początkowo zaczynając od temperatury 220 C po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Idealnie smakuje z sałatą, ziemniakami z wody lub kaszą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.