0

Składniki

1 Kilogram
Ligawa wołowa
2 Szczypty
papryka ostra
2 Szczypty
pieprz
2 Szczypty
sól
6 Sztuk
ziele angielskie
4 Sztuki
liść laurowy
3 Łyżki
ocet winny
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Kawałek wołowiny, najlepiej ligawy (odpowiednik schabu wieprzowego) myjemy i osuszamy z wody.
  2. Marynujemy w occie winnym, z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką ostrą, solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na dobę do lodówki.
  3. Pieczemy około godziny w naczyniu żaroodpornym, początkowo zaczynając od temperatury 220 C po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
  4. Idealnie smakuje z sałatą, ziemniakami z wody lub kaszą.

Opis

Wołowina to zdrowe i chude mięso, które coraz częściej gości u nas na stole. Pieczeń świetnie nadaje się zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!