Pieczona kukurydza z ostrym sosem

kontakt_1
Pieczona kukurydza z ostrym sosem

0

0 / 0

Powiedzmy sobie szczerze — kto nie lubi dobrze przyrządzonej kukurydzy prosto z pieca? A co powiesz na to, żeby wzbogacić ją o nieco więcej smaku i przypraw? Pieczona kukurydza z ostrym sosem to idealna propozycja na piknik, przyjęcie w ogródku czy zwyczajny wieczór w domu. Wystarczy doprawić kukurydzę aromatycznymi przyprawami, posmarować masłem czosnkowym, upiec i serwować z pikantnym sosem. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. kukurydza

2 łyżka masło

1 łyżecz. świeży rozmaryn

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

0.50 szt. cytryna

1 szczyp. sól gruboziarnista

100 sos sojowy

1 szt. papryczka chili

1 pęcz. kolendra

1 szczyp. płatki chili

Przygotowanie


1

Sos: Papryczkę i kolendrę siekamy na drobno, dodajemy do sosu sojowego i przyprawami płatkami chili. Wszystko dokładnie mieszamy.

2

Kukurydzę myjemy i osuszamy ją za pomocą ręcznika papierowego.

3

Następnie kukurydzę kroimy w grube plastry i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego.

4

Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i drobno posiekanym rozmarynem.

5

Do miękkiego masła wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.

6

Smarujemy każdy kawałek kukurydzy po wierzchu. Pieczemy ją w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 25 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

165

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły