Pieczona kieszonka z kurczaka

bartek
Pieczona kieszonka z kurczaka

2

0 / 0

Coś prostego i niezwykle smacznego, czyli kurczak nadziewany grzybami. Pieczony kurczak, smażone kotlety z piersi kurczaka, czy sałatki z kurczakiem to klasyka, która po pewnym czasie wyłazi nam wszystkim bokami. Ale przyznać trzeba, że drób jest smaczny, lekki, lubiany przez domowników i warto poszukać nowych odsłon kurczaka. Pieczone kieszonki to danie niezwykle proste, a przy tym efektowne, dlatego mogę je śmiało polecić na jakieś szczególnie ważne okazje. Największą trudnościa może być dobre wyfiletowanie tak, aby nie naruszyć płatu skóry na udku. No cóż, trudno tu się rozpisywać, jak to trzeba zrobić, mogę tylko podpowiedzieć, że tniemy mięso z wyczuciem i tyle. Niektórzy zdejmują skórę, aby później zawinąć nią nadzianą już kieszonkę, ale wydaje mi się, że to zbędna robota. Co do farszu, to polecam grzybki leśne lub pieczarki przyrządzone na maśle/oleju z cebulką, ale to już zależy od Waszych smaków.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szt. cebula

3 łyżka olej

3 dag. podudzie z kurczaka

30 dag. pieczarki

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Powinna powstać nam taka „bułka” nafaszerowana nadzieniem, zabezpieczona kołnierzem z folii aluminiowej. Na wierzchu „bułkę” smarujemy sokiem z cytryny. Układamy na blachę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

2

Na oleju smażymy seler starty na tarce jarzynowej, pieczarki i cebulę, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.

3

Następnie na środek kładziemy 2 łyżki farszu i podnosimy brzegi skóry podudzia z każdej strony tworząc sakiewkę/kieszonkę.

4

Z podudzia usuwamy wszystkie kości tak, aby nie naruszyć największego płata skóry. Wyfiletowane mięso doprawiamy z obydwu stron solą i pieprzem.

5

Odwracamy ją farszem do folii – teraz skóra jest na górze i formujemy z folii kołnierz dookoła kieszonki.

6

Kawałek foli aluminiowej ok. 40 cm smarujemy na środku olejem i kładziemy na nim podudzie bez kości od strony skóry.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły