Pieczona kieszonka z kurczaka

bartek

Coś prostego i niezwykle smacznego, czyli kurczak nadziewany grzybami. Pieczony kurczak, smażone kotlety z piersi kurczaka, czy sałatki z kurczakiem to klasyka, która po pewnym czasie wyłazi nam wszystkim bokami. Ale przyznać trzeba, że drób jest smaczny, lekki, lubiany przez domowników i warto poszukać nowych odsłon kurczaka. Pieczone kieszonki to danie niezwykle proste, a przy tym efektowne, dlatego mogę je śmiało polecić na jakieś szczególnie ważne okazje. Największą trudnościa może być dobre wyfiletowanie tak, aby nie naruszyć płatu skóry na udku. No cóż, trudno tu się rozpisywać, jak to trzeba zrobić, mogę tylko podpowiedzieć, że tniemy mięso z wyczuciem i tyle. Niektórzy zdejmują skórę, aby później zawinąć nią nadzianą już kieszonkę, ale wydaje mi się, że to zbędna robota. Co do farszu, to polecam grzybki leśne lub pieczarki przyrządzone na maśle/oleju z cebulką, ale to już zależy od Waszych smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Coś prostego i niezwykle smacznego, czyli kurczak nadziewany grzybami. Pieczony kurczak, smażone kotlety z piersi kurczaka, czy sałatki z kurczakiem to klasyka, która po pewnym czasie wyłazi nam wszystkim bokami. Ale przyznać trzeba, że drób jest smaczny, lekki, lubiany przez domowników i warto poszukać nowych odsłon kurczaka. Pieczone kieszonki to danie niezwykle proste, a przy tym efektowne, dlatego mogę je śmiało polecić na jakieś szczególnie ważne okazje. Największą trudnościa może być dobre wyfiletowanie tak, aby nie naruszyć płatu skóry na udku. No cóż, trudno tu się rozpisywać, jak to trzeba zrobić, mogę tylko podpowiedzieć, że tniemy mięso z wyczuciem i tyle. Niektórzy zdejmują skórę, aby później zawinąć nią nadzianą już kieszonkę, ale wydaje mi się, że to zbędna robota. Co do farszu, to polecam grzybki leśne lub pieczarki przyrządzone na maśle/oleju z cebulką, ale to już zależy od Waszych smaków.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szt. cebula
3 łyżka olej
3 dag. podudzie z kurczaka
30 dag. pieczarki
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Powinna powstać nam taka „bułka” nafaszerowana nadzieniem, zabezpieczona kołnierzem z folii aluminiowej. Na wierzchu „bułkę” smarujemy sokiem z cytryny. Układamy na blachę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Na oleju smażymy seler starty na tarce jarzynowej, pieczarki i cebulę, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
Następnie na środek kładziemy 2 łyżki farszu i podnosimy brzegi skóry podudzia z każdej strony tworząc sakiewkę/kieszonkę.
Z podudzia usuwamy wszystkie kości tak, aby nie naruszyć największego płata skóry. Wyfiletowane mięso doprawiamy z obydwu stron solą i pieprzem.
Odwracamy ją farszem do folii – teraz skóra jest na górze i formujemy z folii kołnierz dookoła kieszonki.
Kawałek foli aluminiowej ok. 40 cm smarujemy na środku olejem i kładziemy na nim podudzie bez kości od strony skóry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.