Pieczona gęś w jabłkach
m7
Wyjątkowa potrawa na wyjątkową uroczystość.
1
0 / 0
Wyjątkowa potrawa na wyjątkową uroczystość.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
0.25 szkl. rodzynki
1 szt. gęś
5 szt. jabłka
5 szt. czosnek
1 szt. cebula
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka majeranek
Przygotowanie
Dokładnie oczyszczoną gęś myjemy, nacieramy solą wymieszaną z pieprzem, odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, obtaczamy w majeranku. Nadziewamy gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulą. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
Gęś wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
Po około 30 minutach zdejmujemy pokrywę i pieczemy mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet.
Dzielimy na porcję. Cześć nadzienia miksujemy wraz z powstałym sosem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Sos podajemy w sosjerce.