Pieczona gęś w jabłkach

m7
Pieczona gęś w jabłkach

1

0 / 0

Wyjątkowa potrawa na wyjątkową uroczystość.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

0.25 szkl. rodzynki

1 szt. gęś

5 szt. jabłka

5 szt. czosnek

1 szt. cebula

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Dokładnie oczyszczoną gęś myjemy, nacieramy solą wymieszaną z pieprzem, odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

2

Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, obtaczamy w majeranku. Nadziewamy gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulą. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.

3

Gęś wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.

4

Po około 30 minutach zdejmujemy pokrywę i pieczemy mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet.

5

Dzielimy na porcję. Cześć nadzienia miksujemy wraz z powstałym sosem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Sos podajemy w sosjerce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły