Example thumb
1

Składniki

1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
pieprz
0.25 Szklanki
rodzynki
1 Sztuka
Gęś
5 Sztuk
jabłka
5 Sztuk
czosnek
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
majeranek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Dokładnie oczyszczoną gęś myjemy, nacieramy solą wymieszaną z pieprzem, odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, obtaczamy w majeranku. Nadziewamy gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulą. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
  3. Gęś wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
  4. Po około 30 minutach zdejmujemy pokrywę i pieczemy mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet.
  5. Dzielimy na porcję. Cześć nadzienia miksujemy wraz z powstałym sosem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Sos podajemy w sosjerce.

Opis

Wyjątkowa potrawa na wyjątkową uroczystość.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!