Pieczona dynia z miodem i orzechami
EkspertOdKuchni
Pieczona dynia z miodem i orzechami to jesienny przysmak, który zachwyci miłośników słodko-słonych połączeń. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie dipu jogurtowego lub jako element sałatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczona dynia z miodem i orzechami to jesienny przysmak, który zachwyci miłośników słodko-słonych połączeń. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie dipu jogurtowego lub jako element sałatki. Życzymy smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. dynia hokkaido
3 łyżka miód
2 łyżka orzechy nerkowca
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. sól biała
1 łyżka masło
Przygotowanie
Dynię kroimy na plastry i usuwamy nasiona.
W dużej misce mieszamy kawałki dyni z miodem, rozpuszczonym masłem, solą i cynamonem.
Rozgrzewamy piekarnik na 200°C.
Wykładamy dynię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 25 minut, aż dynia będzie miękka i skarmelizowana.
Na około 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy dynię posiekanymi orzechami nerkowca tak, aby się zarumieniły.
Dynię podajemy na ciepło polaną dodatkową ilością miodu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.