Pieczona dynia z miodem i orzechami

EkspertOdKuchni
Pieczona dynia z miodem i orzechami

0

0 / 0

Pieczona dynia z miodem i orzechami to jesienny przysmak, który zachwyci miłośników słodko-słonych połączeń. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie dipu jogurtowego lub jako element sałatki. Życzymy smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. dynia hokkaido

3 łyżka miód

2 łyżka orzechy nerkowca

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. sól biała

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Dynię kroimy na plastry i usuwamy nasiona.

2

W dużej misce mieszamy kawałki dyni z miodem, rozpuszczonym masłem, solą i cynamonem.

3

Rozgrzewamy piekarnik na 200°C.

4

Wykładamy dynię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Pieczemy przez około 25 minut, aż dynia będzie miękka i skarmelizowana.

6

Na około 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy dynię posiekanymi orzechami nerkowca tak, aby się zarumieniły.

7

Dynię podajemy na ciepło polaną dodatkową ilością miodu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły