Pieczona dynia

m7

Dynia to jesienny dar natury. Ma bardzo zdrowe pestki, a z miąższu można przyrządzać zupy, potrawy, konfitury i marynaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dynia to jesienny dar natury. Ma bardzo zdrowe pestki, a z miąższu można przyrządzać zupy, potrawy, konfitury i marynaty.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg dynia
0.50 łyżecz. cynamon
4 szkl. mleko
4 szt. jaja kurze całe
4 łyżka masło
20 dag. cukier
10 dag. cukier puder
Przygotowanie
Dynię obrać, oczyścić, pokroić i ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem.
Jajka ubić z cukrem i stopniowo wlewać do nich ciepłe mleko.
Zalać dynię masą i piec w 180 C przez 35 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.