Pieczona cykoria
EkspertOdKuchni
Cykoria pieczona z miodem i serem pleśniowym to idealna propozycja dla wegetarian i wszystkich, którzy cenią sobie smaczne kombinacje smakowe. To połączenie słodkiego i słonego, które idealnie sprawdzi się jako wykwintna przekąska, przystawka lub aromatyczny dodatek do obiadu. Pieczona cykoria będzie również świetnym wyborem na przyjęcia i kolacje. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1164
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
124
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Cykoria pieczona z miodem i serem pleśniowym to idealna propozycja dla wegetarian i wszystkich, którzy cenią sobie smaczne kombinacje smakowe. To połączenie słodkiego i słonego, które idealnie sprawdzi się jako wykwintna przekąska, przystawka lub aromatyczny dodatek do obiadu. Pieczona cykoria będzie również świetnym wyborem na przyjęcia i kolacje. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 szt. cykoria
100 g miód
100 g ser pleśniowy np. lazur
50 g orzechy włoskie
50 krem balsamiczny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 łyżecz. chrzan krakus
Przygotowanie
Cykorię przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy, pieprzymy i polewamy miodem. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Cykorię wkładamy do piekarnika.
Po 10 minutach kładziemy na cykorię ser pleśniowy pokrojony w trójkąty. Pieczemy przez kolejne 10 minut, aby ser się wtopił w cykorię.
Po wypieczeniu cykorii przekładamy całość na talerz, posypujemy rozgniecionymi orzechami włoskimi, polewamy kremem balsamicznym i dekorujemy chrzanem. Cykoria jest gotowa do spożycia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1164
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
124
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.