Pieczona cykoria

EkspertOdKuchni
Pieczona cykoria

0

0 / 0

Cykoria pieczona z miodem i serem pleśniowym to idealna propozycja dla wegetarian i wszystkich, którzy cenią sobie smaczne kombinacje smakowe. To połączenie słodkiego i słonego, które idealnie sprawdzi się jako wykwintna przekąska, przystawka lub aromatyczny dodatek do obiadu. Pieczona cykoria będzie również świetnym wyborem na przyjęcia i kolacje. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 szt. cykoria

100 g miód

100 g ser pleśniowy np. lazur

50 g orzechy włoskie

50 krem balsamiczny

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 łyżecz. chrzan krakus

Przygotowanie


1

Cykorię przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy, pieprzymy i polewamy miodem. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Cykorię wkładamy do piekarnika.

2

Po 10 minutach kładziemy na cykorię ser pleśniowy pokrojony w trójkąty. Pieczemy przez kolejne 10 minut, aby ser się wtopił w cykorię.

3

Po wypieczeniu cykorii przekładamy całość na talerz, posypujemy rozgniecionymi orzechami włoskimi, polewamy kremem balsamicznym i dekorujemy chrzanem. Cykoria jest gotowa do spożycia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1164

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

124

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły