Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

kontakt_2
Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

0

0 / 0

Delikatna bomba witaminowa z rodziny dyniowatych – to oczywiście cukinia. Co ma w sobie, czego nie mają inne warzywa? Magnez, potas, beta-karoten, witaminę A, B3 i K. Jej delikatny smak jest odpowiedni do uzupełnienia wielu dań. Lubi być składnikiem placków, sałatek, czy też makaronów, jednak dziś będzie grać pierwsze skrzypce.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cukinia

500 g mięso mielone

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

200 g pieczarki

200 g ser żółty

1 łod. świeża bazylia

1 łyżka olej słonecznikowy

2 szcz. sól, pieprz

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Cukinie przetnij wzdłuż i wydrąż miąższ – nie do samej skórki.

2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekane pieczarki. Smaż pod przykryciem przez około 5 minut.

3

Wydrążony miąższ pokrój drobno i dodaj do cebulki. Wrzuć też mięso mielone i 5 łyżek ketchupu Kotlin. Przypraw wszystko solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wymieszaj. Smaż dotąd, aż mięso będzie gotowe.

4

Cukinie wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nałóż farsz i piecz przez 30 minut w 180 st. C. Wyjmij cukinie i posyp startym serem, ozdób listkami bazylii i oprósz pieprzem. Piecz jeszcze przez około 5 minut, do rozpuszczenia się sera.

5

Gotowe cukinie podawaj na ciepło polane odrobiną ketchupu. Są dobre jako przystawka albo danie z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły