Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
kontakt_2
Delikatna bomba witaminowa z rodziny dyniowatych – to oczywiście cukinia. Co ma w sobie, czego nie mają inne warzywa? Magnez, potas, beta-karoten, witaminę A, B3 i K. Jej delikatny smak jest odpowiedni do uzupełnienia wielu dań. Lubi być składnikiem placków, sałatek, czy też makaronów, jednak dziś będzie grać pierwsze skrzypce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Delikatna bomba witaminowa z rodziny dyniowatych – to oczywiście cukinia. Co ma w sobie, czego nie mają inne warzywa? Magnez, potas, beta-karoten, witaminę A, B3 i K. Jej delikatny smak jest odpowiedni do uzupełnienia wielu dań. Lubi być składnikiem placków, sałatek, czy też makaronów, jednak dziś będzie grać pierwsze skrzypce.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cukinia
500 g mięso mielone
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
200 g pieczarki
200 g ser żółty
1 łodyga świeża bazylia
1 łyżka olej słonecznikowy
2 szczyp. sól, pieprz
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Cukinie przetnij wzdłuż i wydrąż miąższ – nie do samej skórki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekane pieczarki. Smaż pod przykryciem przez około 5 minut.
Wydrążony miąższ pokrój drobno i dodaj do cebulki. Wrzuć też mięso mielone i 5 łyżek ketchupu Kotlin. Przypraw wszystko solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wymieszaj. Smaż dotąd, aż mięso będzie gotowe.
Cukinie wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nałóż farsz i piecz przez 30 minut w 180 st. C. Wyjmij cukinie i posyp startym serem, ozdób listkami bazylii i oprósz pieprzem. Piecz jeszcze przez około 5 minut, do rozpuszczenia się sera.
Gotowe cukinie podawaj na ciepło polane odrobiną ketchupu. Są dobre jako przystawka albo danie z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.