Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
kontakt_2
Delikatna bomba witaminowa z rodziny dyniowatych – to oczywiście cukinia. Co ma w sobie, czego nie mają inne warzywa? Magnez, potas, beta-karoten, witaminę A, B3 i K. Jej delikatny smak jest odpowiedni do uzupełnienia wielu dań. Lubi być składnikiem placków, sałatek, czy też makaronów, jednak dziś będzie grać pierwsze skrzypce.
0
0 / 0
Delikatna bomba witaminowa z rodziny dyniowatych – to oczywiście cukinia. Co ma w sobie, czego nie mają inne warzywa? Magnez, potas, beta-karoten, witaminę A, B3 i K. Jej delikatny smak jest odpowiedni do uzupełnienia wielu dań. Lubi być składnikiem placków, sałatek, czy też makaronów, jednak dziś będzie grać pierwsze skrzypce.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cukinia
500 g mięso mielone
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
200 g pieczarki
200 g ser żółty
1 łod. świeża bazylia
1 łyżka olej słonecznikowy
2 szcz. sól, pieprz
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Cukinie przetnij wzdłuż i wydrąż miąższ – nie do samej skórki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekane pieczarki. Smaż pod przykryciem przez około 5 minut.
Wydrążony miąższ pokrój drobno i dodaj do cebulki. Wrzuć też mięso mielone i 5 łyżek ketchupu Kotlin. Przypraw wszystko solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wymieszaj. Smaż dotąd, aż mięso będzie gotowe.
Cukinie wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nałóż farsz i piecz przez 30 minut w 180 st. C. Wyjmij cukinie i posyp startym serem, ozdób listkami bazylii i oprósz pieprzem. Piecz jeszcze przez około 5 minut, do rozpuszczenia się sera.
Gotowe cukinie podawaj na ciepło polane odrobiną ketchupu. Są dobre jako przystawka albo danie z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.