Pieczeń rzymska w sosie koperkowym

m7
Pieczeń rzymska w sosie koperkowym

0

0 / 0

jest bardzo pyszna.POLECAM

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg mięso mielone

1 szcz. bułka tarta

1 szcz. sól, pieprz

2 szt. cebula

2 szt. marchew

1 szt. nać pietruszki

3 szt. pomidor

4 szt. jaja kurze całe

5 szt. pieczarki

2 szt. koper ogrodowy

1 łyżka mąka pszenna tortowa

20 dek. boczek wędzony

20 dek. brokuły mrożone

10 dek. masło

0.50 l wywar z dziczyzny

0.50 szkl. śmietana 18%

Przygotowanie


1

Boczek i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano.Marchewkę obieramy,płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.Zieloną pietruszkę siekamy drobniutko i dodajemy wraz z podsmażonym boczkiem i marchewką do mięsa.Wyrabiamy dokładnie w misce,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dzielimy na cztery równe części.

2

Blachę smarujemy olejem,podsypujemy bułką tartą .Na spód blachy wykładamy pierwszą część mięsa,a następnie przekładamy na przemian raz mięso,raz warzywa pokrojone w plastry tak aby na górze były jaja.Solimy i pieprzymy delikatnie każdą warstwę warzyw.Jaja posypujemy posiekanym koperkiem i przykrywamy mięsem.Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175stopni na ok.1h.

3

W międzyczasie na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę robimy tak zwaną zasmażkę zalewamy bulionem ( najlepiej wywarem wytworzonym z pieczeni ),dodajemy posiekany koperek.Hartujemy śmietanę wlewamy do sosu,doprawiamy do smaku.Zmniejszamy płomień i redukujemy sos aż zgęstnieje.

4

Pieczeń odkrywamy z foli i zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni,wkładamy na ok.10minut aby się zrumieniła.Pieczeń porcjujemy na talerze polewamy sosem koperkowym,dekorujemy szczypiorkiem.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły