Example thumb
0

Składniki

1.5 Kilograma
mięso mielone
1 Szczypta
bułka tarta
1 Szczypta
sól, pieprz
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
nać pietruszki
3 Sztuki
pomidor
4 Sztuki
jaja kurze całe
5 Sztuk
pieczarki
2 Sztuki
koper ogrodowy
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
20 Dekagramów
boczek wędzony
20 Dekagramów
Brokuły mrożone
10 Dekagramów
masło
0.5 Litra
Wywar z dziczyzny
0.5 Szklanki
śmietana 18%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Boczek i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano.Marchewkę obieramy,płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.Zieloną pietruszkę siekamy drobniutko i dodajemy wraz z podsmażonym boczkiem i marchewką do mięsa.Wyrabiamy dokładnie w misce,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dzielimy na cztery równe części.
  2. Blachę smarujemy olejem,podsypujemy bułką tartą .Na spód blachy wykładamy pierwszą część mięsa,a następnie przekładamy na przemian raz mięso,raz warzywa pokrojone w plastry tak aby na górze były jaja.Solimy i pieprzymy delikatnie każdą warstwę warzyw.Jaja posypujemy posiekanym koperkiem i przykrywamy mięsem.Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175stopni na ok.1h.
  3. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę robimy tak zwaną zasmażkę zalewamy bulionem ( najlepiej wywarem wytworzonym z pieczeni ),dodajemy posiekany koperek.Hartujemy śmietanę wlewamy do sosu,doprawiamy do smaku.Zmniejszamy płomień i redukujemy sos aż zgęstnieje.
  4. Pieczeń odkrywamy z foli i zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni,wkładamy na ok.10minut aby się zrumieniła.Pieczeń porcjujemy na talerze polewamy sosem koperkowym,dekorujemy szczypiorkiem.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.

Opis

jest bardzo pyszna.POLECAM

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!