Pieczeń rzymska na sposób mój własny
m7
Aby powstała ta pieczeń musiałam skorzystać z książki i wprowadzić wiele zmian. To eksperyment kulinarny.
0
0 / 0
Aby powstała ta pieczeń musiałam skorzystać z książki i wprowadzić wiele zmian. To eksperyment kulinarny.
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
125 ciepła woda
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
0.50 łyżeczka cukier
0.50 łyżeczka sól
500 g wołowina mielona
250 g wieprzowina mielona
40 g świeże drożdże
500 g mąka pszenna
6 szt. parówki cielęce
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cebula
2 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. bułka czerstwa
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
15 dek. ser gouda tłusty
Przygotowanie
Ciasto:Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy łyżkę mąki, przepuszczony przez praskę czosnek, sól i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrobione odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
Pieczeń:Pokrojoną cebule, ogórki, bułkę, jajo dodajemy do miesa, przyprawiamy, solą i pieprzem, wyrabiamy. Z masy formujemy kształt bochenka, wkładamy na blachę i pieczemy 45 min w 200 stopniach.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek. Pieczeń zawijamy w ciasto, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i ponownie pieczemy 15min, w 200 stopniach.