Pieczeń rzymska na sposób mój własny

m7
Pieczeń rzymska na sposób mój własny

0

0 / 0

Aby powstała ta pieczeń musiałam skorzystać z książki i wprowadzić wiele zmian. To eksperyment kulinarny.

19

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

125 ciepła woda

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

0.50 łyżeczka cukier

0.50 łyżeczka sól

500 g wołowina mielona

250 g wieprzowina mielona

40 g świeże drożdże

500 g mąka pszenna

6 szt. parówki cielęce

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cebula

2 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. bułka czerstwa

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. czosnek

2 łyżka oliwa z oliwek

15 dek. ser gouda tłusty

Przygotowanie


1

Ciasto:Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy łyżkę mąki, przepuszczony przez praskę czosnek, sól i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2

mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrobione odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.

3

Pieczeń:Pokrojoną cebule, ogórki, bułkę, jajo dodajemy do miesa, przyprawiamy, solą i pieprzem, wyrabiamy. Z masy formujemy kształt bochenka, wkładamy na blachę i pieczemy 45 min w 200 stopniach.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek. Pieczeń zawijamy w ciasto, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i ponownie pieczemy 15min, w 200 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły