0

Składniki

200 Mililitrów
Słodkie czerwone wino
1.5 Kilograma
Szynka wieprzowa
2 Szczypty
sól
1 Szczypta
pieprz
0.25 Pęczka
bazylia
2 Sztuki
cebula
1 Sztuka
ząbek czosnku
2 Sztuki
boczek wędzony
5 Sztuk
śliwki suszone
5 Sztuk
Jałowiec nasiona
3 Łyżki
masło
2 Łyżki
tłuszcz
0.5 Łyżki
majeranek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń.
  2. Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.
  3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
  4. Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki.
  5. Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina.
  7. Farszem wypełniamy kieszeń w szynce.
  8. Otwór spinamy wykałaczkami.
  9. Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  10. Roztapiamy łyżkę masła.
  11. Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy.
  12. Polewamy mięso.
  13. Szynkę pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
  14. Pod koniec pieczenia polewamy pozostałym winem.

Opis

Przepis na tę pieczeń znalazłam w jakimś czasopiśmie i bardzo przypadł mi do gustu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!