Pieczeń po rycersku

m7

Przepis na tę pieczeń znalazłam w jakimś czasopiśmie i bardzo przypadł mi do gustu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
615
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na tę pieczeń znalazłam w jakimś czasopiśmie i bardzo przypadł mi do gustu.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
200 słodkie czerwone wino
1.50 kg szynka wieprzowa
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.25 pęcz. bazylia
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
2 szt. boczek wędzony
5 szt. śliwki suszone
5 szt. jałowiec nasiona
3 łyżka masło
2 łyżka tłuszcz
0.50 łyżka majeranek
Przygotowanie
Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń.
Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki.
Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina.
Farszem wypełniamy kieszeń w szynce.
Otwór spinamy wykałaczkami.
Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Roztapiamy łyżkę masła.
Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy.
Polewamy mięso.
Szynkę pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
Pod koniec pieczenia polewamy pozostałym winem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
615
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.