Pieczeń po rycersku

m7
Pieczeń po rycersku

0

0 / 0

Przepis na tę pieczeń znalazłam w jakimś czasopiśmie i bardzo przypadł mi do gustu.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

200 słodkie czerwone wino

1.50 kg szynka wieprzowa

2 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.25 pęcz. bazylia

2 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

2 szt. boczek wędzony

5 szt. śliwki suszone

5 szt. jałowiec nasiona

3 łyżka masło

2 łyżka tłuszcz

0.50 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń.

2

Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.

3

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.

4

Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki.

5

Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

6

Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina.

7

Farszem wypełniamy kieszeń w szynce.

8

Otwór spinamy wykałaczkami.

9

Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

10

Roztapiamy łyżkę masła.

11

Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy.

12

Polewamy mięso.

13

Szynkę pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.

14

Pod koniec pieczenia polewamy pozostałym winem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

615

kcal

Białka

64

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły