Pieczeń po rycersku
m7
Przepis na tę pieczeń znalazłam w jakimś czasopiśmie i bardzo przypadł mi do gustu.
0
0 / 0
Przepis na tę pieczeń znalazłam w jakimś czasopiśmie i bardzo przypadł mi do gustu.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
200 słodkie czerwone wino
1.50 kg szynka wieprzowa
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.25 pęcz. bazylia
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
2 szt. boczek wędzony
5 szt. śliwki suszone
5 szt. jałowiec nasiona
3 łyżka masło
2 łyżka tłuszcz
0.50 łyżka majeranek
Przygotowanie
Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń.
Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki.
Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina.
Farszem wypełniamy kieszeń w szynce.
Otwór spinamy wykałaczkami.
Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Roztapiamy łyżkę masła.
Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy.
Polewamy mięso.
Szynkę pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
Pod koniec pieczenia polewamy pozostałym winem.