Pieczeń po rycersku

m7
Pieczeń po rycersku

0

0 / 0

Przepis na tę pieczeń znalazłam w jakimś czasopiśmie i bardzo przypadł mi do gustu.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

200 słodkie czerwone wino

1.50 kg szynka wieprzowa

2 szcz. sól

1 szcz. pieprz

0.25 pęcz. bazylia

2 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

2 szt. boczek wędzony

5 szt. śliwki suszone

5 szt. jałowiec nasiona

3 łyżka masło

2 łyżka tłuszcz

0.50 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń.

2

Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.

3

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.

4

Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki.

5

Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

6

Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina.

7

Farszem wypełniamy kieszeń w szynce.

8

Otwór spinamy wykałaczkami.

9

Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

10

Roztapiamy łyżkę masła.

11

Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy.

12

Polewamy mięso.

13

Szynkę pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.

14

Pod koniec pieczenia polewamy pozostałym winem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły