Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

lubella
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

0

4 / 1

Pyszne pieczarki nadziewane mięsem mielonym chilli con carne, posypane chrupiącymi płatkami kukurydzianymi. Wyśmienicie smakują i efektownie wyglądają! Na każdy imprezowy stół Na rodzinną uroczystość :)

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

6 szt. pieczarki

300 g mięso mielone

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

60 g kukurydza konserwowa

80 g fasola czerwona konserwowa

1 szt. papryka czerwona

1 szt. chili zielone

1 szkl. płatki lubella corn flakes klasyczne

2 łyżka olej

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 łyżecz. kmin rzymski

0.50 łyżecz. papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. papryka ostra mielona

Przygotowanie


1

Warzywa dokładnie umyj. Z pieczarek wytnij nóżki i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

2

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż 2 min. Dodaj pokrojone grzyby, podsmaż 2 min. Dodaj paprykę słodka i ostrą, kmin rzymski wymieszaj. Dodaj mięso mielone, wymieszaj, smaż 10 min.

3

Paprykę czerwoną i chili pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Zalej pomidorami w puszce i gotuj 20 minut. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy i dodaj do mięsa, gotuj 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

4

Kapelusze pieczarek wypełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 25 min bez przykrycia. Po upieczeniu pieczarki posyp płatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

474

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły