Pide z warzywami i serem

Lubella
Pide z warzywami i serem

0

0 / 0

Pide to tradycyjne tureckie danie, które składa się z drożdżowych placków wypełnionych aromatycznym nadzieniem. Wyglądem może przypominać gruzińskie chaczapuri. My proponujemy wersję z cukinią, papryką, pomidorkami cherry, fetą i jajkiem, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i kolację. Pide świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. To idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka poznańska lubella

20 g drożdże świeże

50 ml mleko

125 ml woda

50 ml oliwa

1 łyżka cukier

2 łyżka sól

200 g ser feta

4 szt. jajka kurze

0.50 szt. papryka

1 szt. cukinia

100 g pomidorki cherry

Przygotowanie


1

Do drożdży dodajemy cukier i mieszamy, aby się rozpuściły. Po rozpuszczeniu dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut do spienienia.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy spienione drożdże, sól, oliwę i ciepłą wodę. Ciasto ugniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie formujemy w kulę.

3

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielmy je na 4 takie same części i rozwałkowujemy na stolnicy, tworząc łódeczkę. Brzegi zawijamy do środka tak, aby farsz nam nie wyleciał.

5

Łódeczki przenosimy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

6

Na środek placków kładziemy pokrojone w plastry cukinię, pomidorki cherry, a na brzegi paprykę pokrojoną w słupki. Na środku rozbijamy jajko. Całość posypujemy pokruszoną fetą.

7

Pieczemy w 180°C przez około 12 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły