Pide z warzywami i serem
Lubella
Pide to tradycyjne tureckie danie, które składa się z drożdżowych placków wypełnionych aromatycznym nadzieniem. Wyglądem może przypominać gruzińskie chaczapuri. My proponujemy wersję z cukinią, papryką, pomidorkami cherry, fetą i jajkiem, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i kolację. Pide świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. To idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
400
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pide to tradycyjne tureckie danie, które składa się z drożdżowych placków wypełnionych aromatycznym nadzieniem. Wyglądem może przypominać gruzińskie chaczapuri. My proponujemy wersję z cukinią, papryką, pomidorkami cherry, fetą i jajkiem, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i kolację. Pide świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. To idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka poznańska lubella
20 g drożdże świeże
50 ml mleko
125 ml woda
50 ml oliwa
1 łyżka cukier
2 łyżka sól
200 g ser feta
4 szt. jajka kurze
0.50 szt. papryka
1 szt. cukinia
100 g pomidorki cherry
Przygotowanie
Do drożdży dodajemy cukier i mieszamy, aby się rozpuściły. Po rozpuszczeniu dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut do spienienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy spienione drożdże, sól, oliwę i ciepłą wodę. Ciasto ugniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie formujemy w kulę.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielmy je na 4 takie same części i rozwałkowujemy na stolnicy, tworząc łódeczkę. Brzegi zawijamy do środka tak, aby farsz nam nie wyleciał.
Łódeczki przenosimy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na środek placków kładziemy pokrojone w plastry cukinię, pomidorki cherry, a na brzegi paprykę pokrojoną w słupki. Na środku rozbijamy jajko. Całość posypujemy pokruszoną fetą.
Pieczemy w 180°C przez około 12 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
400
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.