Pesto z jarmużu
EkspertOdKuchni
Pesto z jarmużu doskonale komponuje się z makaronem, kanapkami lub sałatkami. Świetnie sprawdzi się również jako marynata do mięs lub dip do warzyw. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce i cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2190
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
223
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pesto z jarmużu doskonale komponuje się z makaronem, kanapkami lub sałatkami. Świetnie sprawdzi się również jako marynata do mięs lub dip do warzyw. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce i cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Smacznego!
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szkl. jarmuż
0.50 szkl. orzechy piniowe
0.50 szkl. parmezan tarty
2 szt. ząbki czosnku
0.50 szkl. oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i upraż orzechy piniowe przez kilka minut, aż do lekkiego zarumienienia.
W blenderze lub robocie kuchennym umieść jarmuż, orzechy piniowe, starty parmezan, czosnek i szczyptę soli.
Zblenduj wszystkie składniki, stopniowo dodając oliwę z oliwek.
Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2190
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
223
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.