Pesto z jarmużu

EkspertOdKuchni
Pesto z jarmużu

0

0 / 0

Pesto z jarmużu doskonale komponuje się z makaronem, kanapkami lub sałatkami. Świetnie sprawdzi się również jako marynata do mięs lub dip do warzyw. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce i cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Smacznego!

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szkl. jarmuż

0.50 szkl. orzechy piniowe

0.50 szkl. parmezan tarty

2 szt. ząbki czosnku

0.50 szkl. oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i upraż orzechy piniowe przez kilka minut, aż do lekkiego zarumienienia.

2

W blenderze lub robocie kuchennym umieść jarmuż, orzechy piniowe, starty parmezan, czosnek i szczyptę soli.

3

Zblenduj wszystkie składniki, stopniowo dodając oliwę z oliwek.

4

Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2190

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

223

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły