Pesto z bazylii

EkspertOdKuchni
Pesto z bazylii

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pesto z bazylii to aromatyczna i klasyczna włoska pasta, która doskonale komponuje się z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięs i sałatek. To idealna opcja dla osób, które pragną w prosty sposób wzbogacić smak swojego ulubionego dania.

4

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

60 g świeża bazylia

70 g orzechy piniowe

60 oliwa z oliwek

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni, aż zaczną lekko brązowieć. Ostudzić.

Wszystkie składniki, oprócz soli i pieprzu, umieścić w blenderze lub malakserze i zmiksować na gładką pastę.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

254

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły