Pesto z bazylii
EkspertOdKuchni
Pesto z bazylii to aromatyczna i klasyczna włoska pasta, która doskonale komponuje się z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięs i sałatek. To idealna opcja dla osób, które pragną w prosty sposób wzbogacić smak swojego ulubionego dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
254
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pesto z bazylii to aromatyczna i klasyczna włoska pasta, która doskonale komponuje się z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięs i sałatek. To idealna opcja dla osób, które pragną w prosty sposób wzbogacić smak swojego ulubionego dania.
4
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
60 g świeża bazylia
70 g orzechy piniowe
60 oliwa z oliwek
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni, aż zaczną lekko brązowieć. Ostudzić.
Wszystkie składniki, oprócz soli i pieprzu, umieścić w blenderze lub malakserze i zmiksować na gładką pastę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
254
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.