Pesto pistacjowe
EkspertOdKuchni
Pesto pistacjowe to doskonały dodatek do makaronów, kanapek, sałatek lub dań mięsnych. Połączenie pistacji z bazylią, oliwą z oliwek, czosnkiem, natką pietruszki, parmezanem i sokiem z cytryny to świetna alternatywa dla tradycyjnego pesto z orzeszków pinii. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni włoskiej. Gotowe pesto można przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce przez około tydzień. Aby zachować świeżość, możesz polać wierzch oliwą z oliwek, co zapobiegnie utlenianiu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
469
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pesto pistacjowe to doskonały dodatek do makaronów, kanapek, sałatek lub dań mięsnych. Połączenie pistacji z bazylią, oliwą z oliwek, czosnkiem, natką pietruszki, parmezanem i sokiem z cytryny to świetna alternatywa dla tradycyjnego pesto z orzeszków pinii. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni włoskiej. Gotowe pesto można przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce przez około tydzień. Aby zachować świeżość, możesz polać wierzch oliwą z oliwek, co zapobiegnie utlenianiu.
8
Składniki
5 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g pistacje obrane
10 g bazylia świeża
1 szt. ząbek czosnku
30 g parmezan tarty
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
100 ml oliwa z oliwek
Przygotowanie
Umieść pistacje, parmezan, bazylię, natkę pietruszki, sok z cytryny i czosnek w blenderze lub malakserze. Miksuj, aż składniki zaczną się łączyć i będą miały konsystencję pasty.
Powoli dodawaj oliwę z oliwek, kontynuując blendowanie, aż pesto osiągnie pożądaną konsystencję.
Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
469
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.