Pesto pistacjowe

EkspertOdKuchni
Pesto pistacjowe

0

0 / 0

Pesto pistacjowe to doskonały dodatek do makaronów, kanapek, sałatek lub dań mięsnych. Połączenie pistacji z bazylią, oliwą z oliwek, czosnkiem, natką pietruszki, parmezanem i sokiem z cytryny to świetna alternatywa dla tradycyjnego pesto z orzeszków pinii. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni włoskiej. Gotowe pesto można przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce przez około tydzień. Aby zachować świeżość, możesz polać wierzch oliwą z oliwek, co zapobiegnie utlenianiu.

8

Składniki

5 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g pistacje obrane

10 g bazylia świeża

1 szt. ząbek czosnku

30 g parmezan tarty

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżka posiekana natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 ml oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Umieść pistacje, parmezan, bazylię, natkę pietruszki, sok z cytryny i czosnek w blenderze lub malakserze. Miksuj, aż składniki zaczną się łączyć i będą miały konsystencję pasty.

2

Powoli dodawaj oliwę z oliwek, kontynuując blendowanie, aż pesto osiągnie pożądaną konsystencję.

3

Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

469

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły