Pesto alla siciliana

EkspertOdKuchni
Pesto alla siciliana

0

0 / 0

Pesto alla siciliana to tradycyjne danie pochodzące z Sycylii, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej i aromatycznych potraw. To idealny dodatek do makaronów, mięs, kanapek, sałatek, ale można je wykorzystać również do smarowania pieczywa lub jako dip do warzyw. Pesto alla siciliana możesz przechowywać w lodówce przez około tydzień. Smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. bazylia świeża

60 g starte orzechy włoskie

50 g starty ser pecorino romano

40 g suszone pomidory w oleju

120 oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie


1

Przygotuj składniki, umyj bazylię i odłóż na bok do osuszenia.

2

Włóż do blendera orzechy włoskie, parmezan, pecorino, czosnek i odsączone suszone pomidory.

3

Dodaj bazylię i zacznij blendować, aż wszystko się połączy.

4

Wlej oliwę z oliwek i blenduj, aż sos stanie się gładki i kremowy.

5

Dopraw solą i pieprzem do smaku i blenduj jeszcze raz.

6

Przełóż pesto do słoika i przechowuj w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

490

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły