Pesto alla siciliana
EkspertOdKuchni
Pesto alla siciliana to tradycyjne danie pochodzące z Sycylii, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej i aromatycznych potraw. To idealny dodatek do makaronów, mięs, kanapek, sałatek, ale można je wykorzystać również do smarowania pieczywa lub jako dip do warzyw. Pesto alla siciliana możesz przechowywać w lodówce przez około tydzień. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
490
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pesto alla siciliana to tradycyjne danie pochodzące z Sycylii, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej i aromatycznych potraw. To idealny dodatek do makaronów, mięs, kanapek, sałatek, ale można je wykorzystać również do smarowania pieczywa lub jako dip do warzyw. Pesto alla siciliana możesz przechowywać w lodówce przez około tydzień. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. bazylia świeża
60 g starte orzechy włoskie
50 g starty ser pecorino romano
40 g suszone pomidory w oleju
120 oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie
Przygotuj składniki, umyj bazylię i odłóż na bok do osuszenia.
Włóż do blendera orzechy włoskie, parmezan, pecorino, czosnek i odsączone suszone pomidory.
Dodaj bazylię i zacznij blendować, aż wszystko się połączy.
Wlej oliwę z oliwek i blenduj, aż sos stanie się gładki i kremowy.
Dopraw solą i pieprzem do smaku i blenduj jeszcze raz.
Przełóż pesto do słoika i przechowuj w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
490
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.