Pesto alla Calabrese
EkspertOdKuchni
Pesto alla Calabrese ze słonecznej Kalabrii, które można użyć jako sos do makaronu, dip do chleba lub dodatek do makaronu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1452
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
132
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pesto alla Calabrese ze słonecznej Kalabrii, które można użyć jako sos do makaronu, dip do chleba lub dodatek do makaronu.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. papryka czerwona
1 puszka pomidory pelatti
50 g orzeszki pinii
50 g ser pecorino
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka posiekana bazylia
0.33 szkl. oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Włóż papryki na blaszkę i piecz przez około 20-25 minut, aż zrobią się miękkie i zaczną się rumienić.
Po wyjęciu papryk z piekarnika włóż je do miski i przykryj folią aluminiową na około 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
Dodaj pomidory pelati do rondelka i gotuj przez około 10-15 minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje.
W dużej misce wymieszaj orzeszki piniowe, ser pecorino romano (lub parmezan), świeżą bazylię i sól oraz pieprz do smaku.
Dodaj do miski papryki pozbawione gniazd nasiennych i skórki. Następnie zblenduj składniki w mikserze lub blenderze na gładką masę.
Dodaj do miski pomidory z rondelka i zblenduj wszystko razem na gładką masę.
Przełóż pesto alla Calabrese do słoika lub pojemnika i przechowuj w lodówce do 5 dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1452
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
132
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.