Pesto alla Calabrese
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Pesto alla Calabrese](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709907918158.jpeg&w=3840&q=75)
Pesto alla Calabrese ze słonecznej Kalabrii, które można użyć jako sos do makaronu, dip do chleba lub dodatek do makaronu.
0
0 / 0
Pesto alla Calabrese ze słonecznej Kalabrii, które można użyć jako sos do makaronu, dip do chleba lub dodatek do makaronu.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. papryka czerwona
1 puszka pomidory pelatti
50 g orzeszki pinii
50 g ser pecorino
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka posiekana bazylia
0.33 szkl. oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Włóż papryki na blaszkę i piecz przez około 20-25 minut, aż zrobią się miękkie i zaczną się rumienić.
Po wyjęciu papryk z piekarnika włóż je do miski i przykryj folią aluminiową na około 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
Dodaj pomidory pelati do rondelka i gotuj przez około 10-15 minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje.
W dużej misce wymieszaj orzeszki piniowe, ser pecorino romano (lub parmezan), świeżą bazylię i sól oraz pieprz do smaku.
Dodaj do miski papryki pozbawione gniazd nasiennych i skórki. Następnie zblenduj składniki w mikserze lub blenderze na gładką masę.
Dodaj do miski pomidory z rondelka i zblenduj wszystko razem na gładką masę.
Przełóż pesto alla Calabrese do słoika lub pojemnika i przechowuj w lodówce do 5 dni.