Pesto alla Calabrese

EkspertOdKuchni
Pesto alla Calabrese

0

0 / 0

Pesto alla Calabrese ze słonecznej Kalabrii, które można użyć jako sos do makaronu, dip do chleba lub dodatek do makaronu.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. papryka czerwona

1 puszka pomidory pelatti

50 g orzeszki pinii

50 g ser pecorino

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka posiekana bazylia

0.33 szkl. oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Włóż papryki na blaszkę i piecz przez około 20-25 minut, aż zrobią się miękkie i zaczną się rumienić.

2

Po wyjęciu papryk z piekarnika włóż je do miski i przykryj folią aluminiową na około 10 minut.

3

W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.

4

Dodaj pomidory pelati do rondelka i gotuj przez około 10-15 minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje.

5

W dużej misce wymieszaj orzeszki piniowe, ser pecorino romano (lub parmezan), świeżą bazylię i sól oraz pieprz do smaku.

6

Dodaj do miski papryki pozbawione gniazd nasiennych i skórki. Następnie zblenduj składniki w mikserze lub blenderze na gładką masę.

7

Dodaj do miski pomidory z rondelka i zblenduj wszystko razem na gładką masę.

8

Przełóż pesto alla Calabrese do słoika lub pojemnika i przechowuj w lodówce do 5 dni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1452

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

132

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły