Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Ostatnio odkryłem w sklepie rybnym warkocz z łososia. Zazwyczaj kupowaliśmy brzuszki, albo płaty, tym razem coś nowego; coś, czym zajada się cała rodzina, tylko żal, że nie da się go zjeść za dużo. Na talerzu wygląda jak poezja i tak smakuje. Łososia wykorzystuje się zazwyczaj w sałatkach, można go również smażyć, grillować lub zapiekać. Łosoś wędzony na ciepło jest doskonałą przekąską do pieczywa, a ja postanowiłem spróbować makaronu penne Pełne Ziarno właśnie z warkoczem z łososia. Bazę do sosu zrobiłem z zesmażonych pomidorów, czosnku i cebuli, zalałem kremówką, aby sos był aksamitny. Szkoda mi było rozdrabniać warkocze z łososia, ponieważ przekrojone wyglądają bardzo efektownie, wiec je tylko pokroiłem. Całość udekorowałem gałązkami tymianku. Polecam to danie, ponieważ przyrządza się się je błyskawicznie a wygląda niezwykle elegancko.
250 | Mililitrów |
śmietanka kremowa 30%
|
|
1 | Sztuka | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka |
Ser pleśniowy
|
|
5 | Sztuk | ||
3 | Sztuki |
Warkocz z łososia
|
|
6 | Sztuk |
tymianek
|
|
2 | Sztuki | ||
4 | Sztuki |
ząbek czosnku
|
|
2 | Łyżki |
oliwa
|
|
1 | Dekagram |
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
|
|
0.5 | Pęczka |
nać pietruszki
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |