Penne z warkoczem z łososia i tymiankiem

bartek
Penne z warkoczem z łososia i tymiankiem

1

0 / 0

Ostatnio odkryłem w sklepie rybnym warkocz z łososia. Zazwyczaj kupowaliśmy brzuszki, albo płaty, tym razem coś nowego; coś, czym zajada się cała rodzina, tylko żal, że nie da się go zjeść za dużo. Na talerzu wygląda jak poezja i tak smakuje. Łososia wykorzystuje się zazwyczaj w sałatkach, można go również smażyć, grillować lub zapiekać. Łosoś wędzony na ciepło jest doskonałą przekąską do pieczywa, a ja postanowiłem spróbować makaronu penne Pełne Ziarno właśnie z warkoczem z łososia. Bazę do sosu zrobiłem z zesmażonych pomidorów, czosnku i cebuli, zalałem kremówką, aby sos był aksamitny. Szkoda mi było rozdrabniać warkocze z łososia, ponieważ przekrojone wyglądają bardzo efektownie, wiec je tylko pokroiłem. Całość udekorowałem gałązkami tymianku. Polecam to danie, ponieważ przyrządza się się je błyskawicznie a wygląda niezwykle elegancko.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 śmietanka kremowa 30%

1 szt. makaron penne lubella pełne ziarno

1 szt. ser pleśniowy

5 szt. pomidor

3 szt. warkocz z łososia

6 szt. tymianek

2 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa

1 dag. sól i świeżo mielony czarny pieprz

0.50 pęcz. nać pietruszki

Przygotowanie


1

Pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na łyżce oliwy, około 3-4 minut.

2

Dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Jeśli chcesz, to usuń wcześniej skórkę. Razem duś około kwadransa.

3

Dolej kremówkę i dodaj pokrojony ser pleśniowy, jak zacznie wrzeć dorzuć pokrojoną natkę pietruszki.

4

W garnku wymieszaj sos z makaronem penne Pełne Ziarno. Podawaj z warkoczem z łososia i tymiankiem.

5

Przygotuj produkty: makaron penne Pełne Ziarno, śmietanę-kremówkę, ser pleśniowy, pomidory, cebule, czosnek, natkę pietruszki i kilka gałązki tymianku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1304

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

86

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły