Penne z warkoczem z łososia i tymiankiem
bartek
Ostatnio odkryłem w sklepie rybnym warkocz z łososia. Zazwyczaj kupowaliśmy brzuszki, albo płaty, tym razem coś nowego; coś, czym zajada się cała rodzina, tylko żal, że nie da się go zjeść za dużo. Na talerzu wygląda jak poezja i tak smakuje. Łososia wykorzystuje się zazwyczaj w sałatkach, można go również smażyć, grillować lub zapiekać. Łosoś wędzony na ciepło jest doskonałą przekąską do pieczywa, a ja postanowiłem spróbować makaronu penne Pełne Ziarno właśnie z warkoczem z łososia. Bazę do sosu zrobiłem z zesmażonych pomidorów, czosnku i cebuli, zalałem kremówką, aby sos był aksamitny. Szkoda mi było rozdrabniać warkocze z łososia, ponieważ przekrojone wyglądają bardzo efektownie, wiec je tylko pokroiłem. Całość udekorowałem gałązkami tymianku. Polecam to danie, ponieważ przyrządza się się je błyskawicznie a wygląda niezwykle elegancko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1304
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ostatnio odkryłem w sklepie rybnym warkocz z łososia. Zazwyczaj kupowaliśmy brzuszki, albo płaty, tym razem coś nowego; coś, czym zajada się cała rodzina, tylko żal, że nie da się go zjeść za dużo. Na talerzu wygląda jak poezja i tak smakuje. Łososia wykorzystuje się zazwyczaj w sałatkach, można go również smażyć, grillować lub zapiekać. Łosoś wędzony na ciepło jest doskonałą przekąską do pieczywa, a ja postanowiłem spróbować makaronu penne Pełne Ziarno właśnie z warkoczem z łososia. Bazę do sosu zrobiłem z zesmażonych pomidorów, czosnku i cebuli, zalałem kremówką, aby sos był aksamitny. Szkoda mi było rozdrabniać warkocze z łososia, ponieważ przekrojone wyglądają bardzo efektownie, wiec je tylko pokroiłem. Całość udekorowałem gałązkami tymianku. Polecam to danie, ponieważ przyrządza się się je błyskawicznie a wygląda niezwykle elegancko.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1 szt. makaron penne lubella pełne ziarno
1 szt. ser pleśniowy
5 szt. pomidor
3 szt. warkocz z łososia
6 szt. tymianek
2 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa
1 dag. sól i świeżo mielony czarny pieprz
0.50 pęcz. nać pietruszki
Przygotowanie
Pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na łyżce oliwy, około 3-4 minut.
Dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Jeśli chcesz, to usuń wcześniej skórkę. Razem duś około kwadransa.
Dolej kremówkę i dodaj pokrojony ser pleśniowy, jak zacznie wrzeć dorzuć pokrojoną natkę pietruszki.
W garnku wymieszaj sos z makaronem penne Pełne Ziarno. Podawaj z warkoczem z łososia i tymiankiem.
Przygotuj produkty: makaron penne Pełne Ziarno, śmietanę-kremówkę, ser pleśniowy, pomidory, cebule, czosnek, natkę pietruszki i kilka gałązki tymianku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1304
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.