Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym

m7
Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym

0

0 / 0

Szybki pyszny syty makaron.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. bazylia

1 szkl. śmietana 18%

0.30 szkl. ser parmino

4 szt. ząbek czosnku

4 szt. cebula

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz

0.50 szt. makaron penne lubella pełne ziarno

Przygotowanie


1

Cebule sa podstawą tego sosu. Obieram, kroje na niewielkie kawałki, rozgrzewam olej wrzucam cebule i dusze do zeszklenia sie uważajac by sie nie przypaliła. Nastepnie podlewam troche woda, przykrywam i dusze do miekkosci czyli jakies 5-7 minut,

2

nastepnie dorzucam pokrojony czosnek byle jak, suszona bazylie, (jakies 2 łyzki) troche oregano i pieprzu, mieszam, dodaje przecier pomidorowy - mozna uzyc swiezych pomidorow ale powinny to byc gruntowe miesiste i pachnace a z takimi to juz problem. Mieszam wszystko by smaki sie połączyły.

3

Aha w miedzyczasie gotuje makaron al dente. Odcedzam Wracajac do sosu. Odstawiam sos, składam malakser. Wrzucam do niego sos lekko przestygnięty i miksuje na gładka masę (prawie gładką mase - ja lubie te maleńskie grudki nie do końca zmiksowanej cebuli ale ogólnie powinien byc jedwabiscie gładki).. Sos zmienia kolor na jaśniejszy. Sypie ciut cukru i ewentualnei jeszcze ziół jesli tego sos potrzebuje. I teraz sa dwie drogi. Oryginalny przepis mowil o tym ze sos przekładamy na patelnie spowrotem, podgrzewamy go, dodajemy smietane wymieszana z serem. Ja natomiast do masy w malakserze wrzucam smietane i jeszcze raz to miksuje. Taki sos dopiero przekladam na patelnie, wrzucam ser (troche zostawiam do posypania na talerzach), podgrzewam, mieszam uwazajac zeby ser nie przywarł do dna.

4

Sos jest gotowy. Odcedzone penne zgodnie z zasadą ląduje w sosie, mieszam tak by sie pięknie oblepilo tym pomarańczowym cudem. Na talerzech posypuje kazda porcje startym parmezanem (lub innym).

5

Gotowe:) Nie daje duzych porcji bo danie jest bardzo syte.. uwierzcie mi:)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

637

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły