Penne z soczewicą
m7
To danie jest miłą odmianą dla osób, które bardzo lubią spaghetti z sosem pomidorowym, a także kolejnym pomysłem na szybki i tani obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
112
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
To danie jest miłą odmianą dla osób, które bardzo lubią spaghetti z sosem pomidorowym, a także kolejnym pomysłem na szybki i tani obiad.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. oregano
200 g makaron penne
200 g soczewica zielona
250 g koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 szkl. woda
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
4 łyżka olej
Przygotowanie
Soczewicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy do niej obrany i posiekany czosnek.
Do naczynia z usmażoną cebulą i czosnkiem dodajemy ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i oregano.
Do soczewicy w sosie pomidorowym dodajemy ugotowany makaron i jeszcze raz mieszamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
112
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.