Penne z soczewicą

m7
Penne z soczewicą

1

0 / 0

To danie jest miłą odmianą dla osób, które bardzo lubią spaghetti z sosem pomidorowym, a także kolejnym pomysłem na szybki i tani obiad.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. oregano

200 g makaron penne

200 g soczewica zielona

250 g koncentrat pomidorowy łowicz

0.50 szkl. woda

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

4 łyżka olej

Przygotowanie


1

Soczewicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy.

2

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy do niej obrany i posiekany czosnek.

3

Do naczynia z usmażoną cebulą i czosnkiem dodajemy ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i oregano.

4

Do soczewicy w sosie pomidorowym dodajemy ugotowany makaron i jeszcze raz mieszamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

953

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

112

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły