Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois

lubella
Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois

1

0 / 0

Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois to świetny wybór na obiad w stylu śródziemnomorskim. Niskokaloryczne oliwki dojrzewające w promieniach słonecznych oraz owoce morza (anchois) to genialne połączenie!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pióra

5 szt. papryka czerwona

1 szt. papryczka chili

50 g czarne oliwki

5 szt. fileciki anchois

0.50 pęcz. nać pietruszki

50 g orzechy laskowe

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy do momentu aż zrobią się lekko poprzepalane. Wyjmujemy, przekładamy do dużej miski i dokładnie foliujemy folią spożywczą. Gdy papryki się zaparują dokładnie usuwamy gniazda nasienne i skórki. Miksujemy papryki na puree.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek i cebulę oraz fileciki anchois. Smażymy chwilę i dodajemy puree z papryki. Mieszamy całość z makaronem i dodajemy posiekane oliwki , posypujemy natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

616

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły