Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois
lubella
Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois to świetny wybór na obiad w stylu śródziemnomorskim. Niskokaloryczne oliwki dojrzewające w promieniach słonecznych oraz owoce morza (anchois) to genialne połączenie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
616
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois to świetny wybór na obiad w stylu śródziemnomorskim. Niskokaloryczne oliwki dojrzewające w promieniach słonecznych oraz owoce morza (anchois) to genialne połączenie!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pióra
5 szt. papryka czerwona
1 szt. papryczka chili
50 g czarne oliwki
5 szt. fileciki anchois
0.50 pęcz. nać pietruszki
50 g orzechy laskowe
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy do momentu aż zrobią się lekko poprzepalane. Wyjmujemy, przekładamy do dużej miski i dokładnie foliujemy folią spożywczą. Gdy papryki się zaparują dokładnie usuwamy gniazda nasienne i skórki. Miksujemy papryki na puree.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek i cebulę oraz fileciki anchois. Smażymy chwilę i dodajemy puree z papryki. Mieszamy całość z makaronem i dodajemy posiekane oliwki , posypujemy natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
616
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.