Penne z łososiem w śmietanie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Penne z łososiem w śmietanie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975411721.jpeg&w=3840&q=75)
Wykwintny makaron z sosem cytrynowym i łososiem.
1
0 / 0
Wykwintny makaron z sosem cytrynowym i łososiem.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
10 wino białe wytrawne
350 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól, pieprz
300 g łosoś świeży
3 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. skórka z cytryny
2 łyżka oliwa
1 łyżka koperek
1 łyżka koperek
400 dag. makaron lubella kokardki
Przygotowanie
Łososia obsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy chwilę. Dodajemy wino i dusimy kilka minut.
Przyprawionego łososia kroimy na duże kawałki.
Łososia myjemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na koniec dodajemy łyżkę posiekanego koperku. Sos delikatnie mieszamy z ugotowanym gorącym makaronem, doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem.
Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.