Penne z łososiem w śmietanie
bartek
1
0 / 0
0
Wykwintny makaron z sosem cytrynowym i łososiem.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
10 wino białe wytrawne
350 śmietanka kremowa 30%
1 szcz. sól, pieprz
300 g łosoś świeży
3 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. skórka z cytryny
2 łyżka oliwa
1 łyżka koperek
1 łyżka koperek
400 dek. makaron lubella kokardki
Przygotowanie
1
Łososia obsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy chwilę. Dodajemy wino i dusimy kilka minut.
2
Przyprawionego łososia kroimy na duże kawałki.
3
Łososia myjemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.
4
Na koniec dodajemy łyżkę posiekanego koperku. Sos delikatnie mieszamy z ugotowanym gorącym makaronem, doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem.
5
Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.