Penne z łososiem w śmietanie

bartek
Penne z łososiem w śmietanie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wykwintny makaron z sosem cytrynowym i łososiem.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

10 wino białe wytrawne

350 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól, pieprz

300 g łosoś świeży

3 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. skórka z cytryny

2 łyżka oliwa

1 łyżka koperek

1 łyżka koperek

400 dag. makaron lubella kokardki

Przygotowanie


Łososia obsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy chwilę. Dodajemy wino i dusimy kilka minut.

Przyprawionego łososia kroimy na duże kawałki.

Łososia myjemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.

Na koniec dodajemy łyżkę posiekanego koperku. Sos delikatnie mieszamy z ugotowanym gorącym makaronem, doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3972

kcal

Białka

146

gram

Węglowodany

704

gram

Tłuszcze

51

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły