1

Składniki

0.5 Kilograma
Kurki
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Pęczek
nać pietruszki
1 Szklanka
śmietanka kremowa 30%
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
Makaron penne
4 Sztuki
ziele angielskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kurki oczyszczamy z resztek runa, przelewamy wodą i gotujemy 5-10 minut. Zostawiamy do obcieknięcia.
  2. W tym czasie na łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę.
  3. Do cebuli dodajemy obgotowane kurki i razem dusimy około kwadransa. Ja zazwyczaj dodaję kilka kulek ziela angielskiego.
  4. Jak kurki zaczynają pachnieć w całym domu wstawiamy makaron i gotujemy wg zaleceń producenta.
  5. Sos kurkowy zagęszczamy śmietaną kremówką. Moja mama zazwyczaj robiła zasmażkę z mąki i masła albo zagęszczała sos kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.
  6. Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz.
  7. Sos wykładamy na makaron, posypujemy natką.

Opis

Klasyczny sosik ze świeżych kurek. Podaję najbardziej podstawowy przepis na świecie:-)))

Podobne przepisy

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Śmietankowy indyk z marchewką i groszkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Śmietankowy indyk z marchewką i groszkiem

Dorsz w sosie chrzanowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dorsz w sosie chrzanowym

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupow...

Przepis
Średni Do 2 godz
Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupowej zalewie

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Makaron świdry z boczkiem i kukurydzą w kremowym sosie

Przepis
Średni Do 40 min
Makaron świdry z boczkiem i kukurydzą w kremowym sosie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!