Example thumb
1

Składniki

0.5 Kilograma
Kurki
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Pęczek
nać pietruszki
1 Szklanka
śmietanka kremowa 30%
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
Makaron penne
4 Sztuki
ziele angielskie
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Kurki oczyszczamy z resztek runa, przelewamy wodą i gotujemy 5-10 minut. Zostawiamy do obcieknięcia.
  2. W tym czasie na łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę.
  3. Do cebuli dodajemy obgotowane kurki i razem dusimy około kwadransa. Ja zazwyczaj dodaję kilka kulek ziela angielskiego.
  4. Jak kurki zaczynają pachnieć w całym domu wstawiamy makaron i gotujemy wg zaleceń producenta.
  5. Sos kurkowy zagęszczamy śmietaną kremówką. Moja mama zazwyczaj robiła zasmażkę z mąki i masła albo zagęszczała sos kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.
  6. Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz.
  7. Sos wykładamy na makaron, posypujemy natką.

Opis

Klasyczny sosik ze świeżych kurek. Podaję najbardziej podstawowy przepis na świecie:-)))

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!