Penne z kurkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Penne z kurkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151932.jpeg&w=3840&q=75)
Klasyczny sos ze świeżych kurek - najlepszy.
1
0 / 0
Klasyczny sos ze świeżych kurek - najlepszy.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg kurki
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. nać pietruszki
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
1 szt. makaron penne
4 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Kurki oczyszczamy z resztek runa, przelewamy wodą i gotujemy 5-10 minut. Zostawiamy do obcieknięcia.
W tym czasie na łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Do cebuli dodajemy obgotowane kurki i razem dusimy około kwadransa. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego.
Jak kurki zaczynają pachnieć w całym domu, wstawiamy makaron i gotujemy wg zaleceń producenta.
Sos kurkowy zagęszczamy śmietaną kremówką. Moja mama zazwyczaj robiła zasmażkę z mąki i masła albo zagęszczała sos kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.
Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz.
Sos wykładamy na makaron, posypujemy natką.