Penne z kurkami

malg
Penne z kurkami

1

0 / 0

Klasyczny sos ze świeżych kurek - najlepszy.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg kurki

1 szczyp. sól, pieprz

1 pęcz. nać pietruszki

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szt. cebula

1 szt. makaron penne

4 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Kurki oczyszczamy z resztek runa, przelewamy wodą i gotujemy 5-10 minut. Zostawiamy do obcieknięcia.

2

W tym czasie na łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę.

3

Do cebuli dodajemy obgotowane kurki i razem dusimy około kwadransa. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego.

4

Jak kurki zaczynają pachnieć w całym domu, wstawiamy makaron i gotujemy wg zaleceń producenta.

5

Sos kurkowy zagęszczamy śmietaną kremówką. Moja mama zazwyczaj robiła zasmażkę z mąki i masła albo zagęszczała sos kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.

6

Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz.

7

Sos wykładamy na makaron, posypujemy natką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

357

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły