Penne z indykiem, brokułami i chili
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Penne z indykiem, brokułami i chili](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974354828.jpeg&w=3840&q=75)
Poszukujesz inspiracji na obiad z wykorzystaniem makaronu? Już znalazłeś! Nasza propozycja to przepis na wyśmienite penne z indykiem, brokułami, soczystymi pomidorkami koktajlowymi i ostrą papryczką chili.
3
2 / 2
Poszukujesz inspiracji na obiad z wykorzystaniem makaronu? Już znalazłeś! Nasza propozycja to przepis na wyśmienite penne z indykiem, brokułami, soczystymi pomidorkami koktajlowymi i ostrą papryczką chili.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pióra
400 g filet z indyka
300 g brokuły
2 szt. cebula czerwona
1 szt. papryczka chili
10 szt. pomidorki koktajlowe
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól, pieprz
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
500 przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, papryczkę chili siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy. Dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec dodajemy odrobinę cukru, sól i pieprz. Podzielone na małe różyczki brokuły wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Indyka kroimy w kostkę i smażymy razem z brokułami na złoty kolor. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy sosem pomidorowym, układamy brokuły, indyka i połówki pomidorków.
Zobacz przepis: https://youtu.be/3bmlsDF5l1Q