Penne z indykiem, brokułami i chili

lubella
Penne z indykiem, brokułami i chili

3

2 / 2

Poszukujesz inspiracji na obiad z wykorzystaniem makaronu? Już znalazłeś! Nasza propozycja to przepis na wyśmienite penne z indykiem, brokułami, soczystymi pomidorkami koktajlowymi i ostrą papryczką chili.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pióra

400 g filet z indyka

300 g brokuły

2 szt. cebula czerwona

1 szt. papryczka chili

10 szt. pomidorki koktajlowe

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól, pieprz

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

500 przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Cebulę kroimy w piórka, papryczkę chili siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy. Dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec dodajemy odrobinę cukru, sól i pieprz. Podzielone na małe różyczki brokuły wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Indyka kroimy w kostkę i smażymy razem z brokułami na złoty kolor. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy sosem pomidorowym, układamy brokuły, indyka i połówki pomidorków.

3

Zobacz przepis: https://youtu.be/3bmlsDF5l1Q

Wartości odżywcze na porcję


Energia

707

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły