2

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
500 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
300 Gramów
pieczarki
250 Gramów
Ser pleśniowy
8 Sztuk
boczek wędzony
1 Sztuka
por
1 Sztuka
nać pietruszki
2 Łyżki
oliwa z oliwek
6 Łyżek
wino białe wytrawne
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie.
  2. Dodajemy boczek i mieszając smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni.
  3. Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  4. Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.
  5. Gotujemy makaron al dente.
  6. Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.

Opis

Pyszny przepis na makaron penne z grzybami.

Podobne przepisy

Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Przepis
Średni Do 40 min
Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Spaghetti z warzywami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z warzywami

Pióra z szynką i pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pióra z szynką i pieczarkami

Świdry w sosie serowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Świdry w sosie serowym

Penne funghi

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Penne funghi

Penne w pomidorach

Przepis
Łatwy Do 15 min
Penne w pomidorach

Makaron ze szpinakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron ze szpinakiem

Penne z grzybami

Przepis
Średni Do 40 min
Penne z grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!