Penne z grzybami i serem pleśniowym
uwielbiampl
Pyszny przepis na makaron penne z grzybami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
599
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pyszny przepis na makaron penne z grzybami.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
500 g makaron lubella pióra
300 g pieczarki
250 g ser pleśniowy
8 szt. boczek wędzony
1 szt. por
1 szt. nać pietruszki
2 łyżka oliwa z oliwek
6 łyżka wino białe wytrawne
Przygotowanie
Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie.
Dodajemy boczek i mieszając smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni.
Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.
Gotujemy makaron al dente.
Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
599
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.