Penne z grzybami, serem pleśniowym i boczkiem

uwielbiampl
Penne z grzybami, serem pleśniowym i boczkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny przepis na makaron penne z grzybami, serem pleśniowym i boczkiem.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

500 g makaron lubella pióra

300 g pieczarki

250 g ser pleśniowy

8 szt. boczek wędzony

1 szt. por

1 szt. nać pietruszki

2 łyżka oliwa z oliwek

6 łyżka wino białe wytrawne

Przygotowanie


Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie.

Dodajemy boczek i mieszając smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni.

Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.

Gotujemy makaron al dente.

Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

599

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

75

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły