Penne z grzybami i serem pleśniowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Penne z grzybami i serem pleśniowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975342997.jpeg&w=3840&q=75)
To danie pasuje zarówno na uroczystą kolację jak i rodzinny obiad. Także jedna osoba chcąca wykorzystać swoja kuchnię nie będzie mieć z przygotowaniem tego dania wielu kłopotów.
1
0 / 0
To danie pasuje zarówno na uroczystą kolację jak i rodzinny obiad. Także jedna osoba chcąca wykorzystać swoja kuchnię nie będzie mieć z przygotowaniem tego dania wielu kłopotów.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. czarny pieprz
500 g makaron penne
250 g ser pleśniowy
3 szkl. pieczarki
1 szt. por
8 szt. boczek wędzony
1 szt. nać pietruszki
2 łyżka oliwa z oliwek
6 łyżka wino białe wytrawne
Przygotowanie
Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie. Dodajemy boczek i, mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni. Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.
Gotujemy makaron aż będzie al dente. Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.