3

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
Czarny pieprz
500 Gramów
Makaron penne
250 Gramów
Ser pleśniowy
3 Szklanki
pieczarki
1 Sztuka
por
8 Sztuk
boczek wędzony
1 Sztuka
nać pietruszki
2 Łyżki
oliwa z oliwek
6 Łyżek
wino białe wytrawne
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie. Dodajemy boczek i, mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni. Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.
  3. Gotujemy makaron aż będzie al dente. Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.

Opis

To danie pasuje zarówno na uroczystą kolację jak i rodzinny obiad. Także jedna osoba chcąca wykorzystać swoja kuchnię nie będzie mieć z przygotowaniem tego dania wielu kłopotów.

Podobne przepisy

Penne z grzybami i serem pleśniowym

Łatwy Do 40 min.

Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Średni Do 40 min.

Pióra z szynką i pieczarkami

Łatwy Do 1 godz.

Spaghetti i mule w sosie chili

Łatwy Do 1 godz.

Spaghetti z warzywami

Łatwy Do 40 min.

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Średni Do 1 godz.

Fale w groszku

Łatwy Do 40 min.

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!