1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
Czarny pieprz
500 Gramów
Makaron penne
250 Gramów
Ser pleśniowy
3 Szklanki
pieczarki
1 Sztuka
por
8 Sztuk
boczek wędzony
1 Sztuka
nać pietruszki
2 Łyżki
oliwa z oliwek
6 Łyżek
wino białe wytrawne
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie. Dodajemy boczek i, mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni. Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.
  3. Gotujemy makaron aż będzie al dente. Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.

Opis

To danie pasuje zarówno na uroczystą kolację jak i rodzinny obiad. Także jedna osoba chcąca wykorzystać swoja kuchnię nie będzie mieć z przygotowaniem tego dania wielu kłopotów.

Podobne przepisy

Penne z grzybami i serem pleśniowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Penne z grzybami i serem pleśniowym

Spaghetti i mule w sosie chili

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti i mule w sosie chili

Pióra z szynką i pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pióra z szynką i pieczarkami

Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Przepis
Średni Do 40 min
Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Spaghetti z warzywami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z warzywami

Świdry w sosie serowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Świdry w sosie serowym

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Penne z grzybami

Przepis
Średni Do 40 min
Penne z grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!