Example thumb
3

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
Czarny pieprz
500 Gramów
Makaron penne
250 Gramów
Ser pleśniowy
3 Szklanki
pieczarki
1 Sztuka
por
8 Sztuk
boczek wędzony
1 Sztuka
nać pietruszki
2 Łyżki
oliwa z oliwek
6 Łyżek
wino białe wytrawne
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie. Dodajemy boczek i, mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni. Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.
  3. Gotujemy makaron aż będzie al dente. Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.

Opis

To danie pasuje zarówno na uroczystą kolację jak i rodzinny obiad. Także jedna osoba chcąca wykorzystać swoja kuchnię nie będzie mieć z przygotowaniem tego dania wielu kłopotów.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!