Penne z grzybami i serem pleśniowym

m7
Penne z grzybami i serem pleśniowym

1

0 / 0

To danie pasuje zarówno na uroczystą kolację jak i rodzinny obiad. Także jedna osoba chcąca wykorzystać swoja kuchnię nie będzie mieć z przygotowaniem tego dania wielu kłopotów.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. czarny pieprz

500 g makaron penne

250 g ser pleśniowy

3 szkl. pieczarki

1 szt. por

8 szt. boczek wędzony

1 szt. nać pietruszki

2 łyżka oliwa z oliwek

6 łyżka wino białe wytrawne

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Smażymy por 3-4 min, aż zmięknie. Dodajemy boczek i, mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż się zarumieni. Wrzucamy na patelnię grzyby i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

2

Wlewamy wino lub rosół, podgrzewamy 2-3 minuty, aż większość płynu odparuje.

3

Gotujemy makaron aż będzie al dente. Odcedzamy i dodajemy razem z serem do sosu. Podgrzewamy 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi. Przed podaniem przyprawiamy i dekorujemy natką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

386

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły