Penne z grzybami

uwielbiampl
Penne z grzybami

2

0 / 0

Penne z grzybami, szynką oraz winem białym to pyszne i pożywne danie z makaronem pełnoziarnistym. Przygotuj je już dziś z naszym przepisem! Potrawa idealnie nadaje się jako obiadowe danie główne lub kolację.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 wino białe wytrawne

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron lubella pełne ziarno pióra

200 g pieczarki

100 g szynka

2 szt. czosnek

3 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 łyżka bazylia

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.

2

Osobno podsmażamy szynkę, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.

3

Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z grzybami. Wykładamy na podgrzany półmisek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

508

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły