Penne z grzybami
uwielbiampl
Penne z grzybami, szynką oraz winem białym to pyszne i pożywne danie z makaronem pełnoziarnistym. Przygotuj je już dziś z naszym przepisem! Potrawa idealnie nadaje się jako obiadowe danie główne lub kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
508
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Penne z grzybami, szynką oraz winem białym to pyszne i pożywne danie z makaronem pełnoziarnistym. Przygotuj je już dziś z naszym przepisem! Potrawa idealnie nadaje się jako obiadowe danie główne lub kolację.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 wino białe wytrawne
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella pełne ziarno pióra
200 g pieczarki
100 g szynka
2 szt. czosnek
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka bazylia
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
Osobno podsmażamy szynkę, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z grzybami. Wykładamy na podgrzany półmisek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
508
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.