Penne z grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Penne z grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977249009.jpeg&w=3840&q=75)
Penne z grzybami, szynką oraz winem białym to pyszne i pożywne danie z makaronem pełnoziarnistym. Przygotuj je już dziś z naszym przepisem! Potrawa idealnie nadaje się jako obiadowe danie główne lub kolację.
2
0 / 0
Penne z grzybami, szynką oraz winem białym to pyszne i pożywne danie z makaronem pełnoziarnistym. Przygotuj je już dziś z naszym przepisem! Potrawa idealnie nadaje się jako obiadowe danie główne lub kolację.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 wino białe wytrawne
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella pełne ziarno pióra
200 g pieczarki
100 g szynka
2 szt. czosnek
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka bazylia
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
Osobno podsmażamy szynkę, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z grzybami. Wykładamy na podgrzany półmisek.