2

Składniki

50 Mililitrów
wino białe wytrawne
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
Makaron Lubella pełne ziarno pióra
200 Gramów
pieczarki
100 Gramów
szynka
2 Sztuki
czosnek
3 Łyżki
przecier pomidorowy
1 Łyżka
bazylia
2 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
  2. Osobno podsmażamy szynkę, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z grzybami. Wykładamy na podgrzany półmisek.

Opis

Pyszne pożywne danie z makaronem pełnoziarnistym.

Podobne przepisy

Kokardki z pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kokardki z pieczarkami

Spaghetti z sosem pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z sosem pomidorowym

Świderki w sosie pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Świderki w sosie pomidorowym

Uszka z brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Uszka z brokułami

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Wstążki z bobem i rukolą

Przepis
Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Makaron zapiekany z pomidorami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Makaron zapiekany z pomidorami

Penne z grzybami i serem pleśniowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Penne z grzybami i serem pleśniowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!