Penne z dynią i cynamonem

uwielbiampl
Penne z dynią i cynamonem

1

0 / 0

Pyszny przepis na penne z dynią - potrawa będąca idealnym dopełnieniem bezmięsnej diety wegetariańskiej. Do jej przygotowania wystarczy jedynie 40 minut oraz następujące składniki: śmietanka kremowa 30%, szczypiorek, miód, cynamon, dynia, makaron pióra, parmezan, masło roślinne, cebula oraz czosnek.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżeczka miód

1 łyżeczka cynamon

350 g dynia

400 g makaron lubella pióra

35 g parmezan

25 g masło roślinne

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Obieramy dynię, wyjmujemy nasiona i kroimy miąższ w drobną kostkę.

2

Gotujemy dynię do miękkości, dobrze odcedzamy.

3

Gotujemy makaron al dente, odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.

4

Gdy makaron będzie się gotował, stapiamy na patelni masło i smażymy cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka i złocista.

5

Dodajemy czosnek, cynamon i smażymy jeszcze minutę.

6

Wlewamy śmietanę, dodajemy dynię, miód i gotujemy 5 minut, aż sos zgęstnieje, a dynia będzie gorąca.

7

Dodajemy parmezan, mieszamy aż się stopi.

8

Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

9

Polewamy penne sosem i dobrze mieszamy.

10

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły