1

Składniki

200 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Pęczek
szczypiorek
1 Łyżeczka
miód
1 Łyżeczka
cynamon
350 Gramów
Dynia
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
35 Gramów
parmezan
25 Gramów
masło roślinne zwykłe kostka
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
czosnek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Obieramy dynię, wyjmujemy nasiona i kroimy miąższ w drobną kostkę.
  2. Gotujemy dynię do miękkości, dobrze odcedzamy.
  3. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
  4. Gdy makaron będzie się gotował, stapiamy na patelni masło i smażymy cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka i złocista.
  5. Dodajemy czosnek, cynamon i smażymy jeszcze minutę.
  6. Wlewamy śmietanę, dodajemy dynię, miód i gotujemy 5 minut, aż sos zgęstnieje, a dynia będzie gorąca.
  7. Dodajemy parmezan, mieszamy aż się stopi.
  8. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  9. Polewamy penne sosem i dobrze mieszamy.
  10. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Opis

Pyszny przepis na penne z dynią.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!