Penne w pomidorach

uwielbiampl
Penne w pomidorach

6

0 / 0

Typowy dla kuchni włoskiej makaron w kształcie rowkowanych lub gładkich rurek - penne. Jeśli uwielbiasz dania makaronowe, to koniecznie musisz sprawdzić nasz przepis - smakowite penne skąpane w pomidorach!

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron lubella pióra

800 g pomidory krojone łowicz

50 g parmezan

1 szt. pierś z kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. nać pietruszki

1 szt. świeża bazylia

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy na kawałki i doprawiamy.

2

Na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i kurczaka. Dodajemy posiekane pomidory i gotujemy około 5 -10 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy listki bazylii i gotujemy jeszcze chwilę.

3

Sos mieszamy z makaronem i pokrojoną pietruszką. Podajemy posypany parmezanem i przystrajamy listkiem bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

593

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły