Penne Rigate alla Norma
m7
Przepis dobry do zimowego menu, by uzupełnić niedobory witamin.
0
0 / 0
Przepis dobry do zimowego menu, by uzupełnić niedobory witamin.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
30 oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. oliwa
400 g makaron penne
250 g bakłażan
80 g ser ricotta
400 g pomidory krojone łowicz
50 g cebula
6 szt. bazylia
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Pokroić bakłażan w kostkę, posolić lekko i odstawić na ok. 20 minut.
Rozgrzać na patelni na dużym ogniu taką ilość oliwy, aby móc całkowicie zanurzyć kostki bakłażana, szybko podsmażyć je na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posiekać cebulę i czosnek. Umieścić dużą patelnię na średnim ogniu, podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, kostki bakłażana, pomidory, sól i pieprz. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron Barilla w dużej ilości osolonej wody, wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem, udekorować bazylią i tartym serem ricotta. Podawać na gorąco.