Penne Rigate alla Norma
m7
Przepis dobry do zimowego menu, by uzupełnić niedobory witamin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis dobry do zimowego menu, by uzupełnić niedobory witamin.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
30 oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. oliwa
400 g makaron penne
250 g bakłażan
80 g ser ricotta
400 g pomidory krojone łowicz
50 g cebula
6 szt. bazylia
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Pokroić bakłażan w kostkę, posolić lekko i odstawić na ok. 20 minut.
Rozgrzać na patelni na dużym ogniu taką ilość oliwy, aby móc całkowicie zanurzyć kostki bakłażana, szybko podsmażyć je na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posiekać cebulę i czosnek. Umieścić dużą patelnię na średnim ogniu, podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, kostki bakłażana, pomidory, sól i pieprz. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron Barilla w dużej ilości osolonej wody, wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem, udekorować bazylią i tartym serem ricotta. Podawać na gorąco.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.