Penne Rigate alla Norma

m7
Penne Rigate alla Norma

0

0 / 0

Przepis dobry do zimowego menu, by uzupełnić niedobory witamin.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

30 oliwa z oliwek

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. oliwa

400 g makaron penne

250 g bakłażan

80 g ser ricotta

400 g pomidory krojone łowicz

50 g cebula

6 szt. bazylia

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Pokroić bakłażan w kostkę, posolić lekko i odstawić na ok. 20 minut.

2

Rozgrzać na patelni na dużym ogniu taką ilość oliwy, aby móc całkowicie zanurzyć kostki bakłażana, szybko podsmażyć je na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

3

Posiekać cebulę i czosnek. Umieścić dużą patelnię na średnim ogniu, podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, kostki bakłażana, pomidory, sól i pieprz. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 15 minut.

4

W międzyczasie ugotować makaron Barilla w dużej ilości osolonej wody, wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem, udekorować bazylią i tartym serem ricotta. Podawać na gorąco.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły