Penne pod pesto z wołowiną

lubella
Penne pod pesto z wołowiną

1

0 / 0

Rozsmakuj się w makaronie z wołowymi klopsikami, z domowym pesto i rukolą! Ten banalnie prosty przepis pozwoli Ci poczuć się jak we włoskiej restauracji i wypełni Twoją kuchnię apetycznymi aromatami. Wypróbuj go, a sam się o tym przekonasz.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pióra

200 g mięso mielone wołowe

1 szt. jajko

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 pęcz. nać pietruszki

1 pęcz. świeża bazylia

2 szt. czosnek

25 g nasiona słonecznika

2 łyżka oliwa z oliwek

5 szt. suszone pomidory w zalewie

50 g parmezan

150 g rukola

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2

Mięso mielone łączymy z jajem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy.

3

Formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.

4

W misie blendera umieszczamy bazylię, czosnek, parmezan, słonecznik i suszone pomidory, dolewamy oliwy i miksujemy na jednolitą masę.

5

Doprawiamy solą i pieprzem.

6

Makaron łączymy z przygotowanym pesto i klopsikami. Posypujemy rukolą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

834

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

88

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły