2

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
Makaron penne
200 Gramów
pieczarki
100 Gramów
Boczek chudy
0.5 Szklanki
wino białe wytrawne
2 Sztuki
czosnek
5 Łyżek
koncentrat pomidorowy 30%
2 Łyżki
szczypiorek
1 Łyżka
bazylia
2 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
  2. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.
  3. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Opis

A oto kolejne urozmaicenie rodzinnych obiadów jak i doskonałe danie na romantyczną kolację dla dwojga. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!