2

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
Makaron penne
200 Gramów
pieczarki
100 Gramów
Boczek chudy
0.5 Szklanki
wino białe wytrawne
2 Sztuki
czosnek
5 Łyżek
koncentrat pomidorowy 30%
2 Łyżki
szczypiorek
1 Łyżka
bazylia
2 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
  2. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.
  3. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Opis

A oto kolejne urozmaicenie rodzinnych obiadów jak i doskonałe danie na romantyczną kolację dla dwojga. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu.

Podobne przepisy

Kokardki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Kokardki z pieczarkami

Penne z grzybami

Średni Do 40 min
Penne z grzybami

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Penne funghi

Łatwy Do 1 godz
Penne funghi

Świderki w sosie pomidorowym

Łatwy Do 1 godz
Świderki w sosie pomidorowym

Uszka z brokułami

Łatwy Do 40 min
Uszka z brokułami

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!