2

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
Makaron penne
200 Gramów
pieczarki
100 Gramów
Boczek chudy
0.5 Szklanki
wino białe wytrawne
2 Sztuki
czosnek
5 Łyżek
koncentrat pomidorowy 30%
2 Łyżki
szczypiorek
1 Łyżka
bazylia
2 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
  2. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.
  3. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Opis

A oto kolejne urozmaicenie rodzinnych obiadów jak i doskonałe danie na romantyczną kolację dla dwojga. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu.

Podobne przepisy

Kokardki z pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kokardki z pieczarkami

Penne z grzybami

Przepis
Średni Do 40 min
Penne z grzybami

Uszka z brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Uszka z brokułami

Świderki w sosie pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Świderki w sosie pomidorowym

Penne funghi

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Penne funghi

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łosoś saute z ogórkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Łosoś saute z ogórkiem

Wstążki z bobem i rukolą

Przepis
Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!