Penne ( pióra ) z pieczarkami

m7
Penne ( pióra ) z pieczarkami

2

0 / 0

A oto kolejne urozmaicenie rodzinnych obiadów jak i doskonałe danie na romantyczną kolację dla dwojga. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

400 g makaron penne

200 g pieczarki

100 g boczek chudy

0.50 szkl. wino białe wytrawne

2 szt. czosnek

5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka szczypiorek

1 łyżka bazylia

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.

2

Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.

3

Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.

4

Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły