Penne ( pióra ) z pieczarkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Penne ( pióra ) z pieczarkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975295238.jpeg&w=3840&q=75)
A oto kolejne urozmaicenie rodzinnych obiadów jak i doskonałe danie na romantyczną kolację dla dwojga. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu.
2
0 / 0
A oto kolejne urozmaicenie rodzinnych obiadów jak i doskonałe danie na romantyczną kolację dla dwojga. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron penne
200 g pieczarki
100 g boczek chudy
0.50 szkl. wino białe wytrawne
2 szt. czosnek
5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka szczypiorek
1 łyżka bazylia
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.
Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.