Penne Lubella Pełne Ziarno z łososiem i kaparami
lubella

Kapary - niewielkie, ususzone pąki kwiatów skrywające wiele ważnych składników zdrowotnych i odżywczych (m.in. chronią wątrobę, przyspieszają metabolizm, wzmacniają odporność). Łosoś - ryba będące źródłem białka i egzogennych aminokwasów. Połączenie tych dwóch składników jest niezwykle zdrowe, a do tego smaczne! Koniecznie sprawdź przepis na penne pełnoziarniste z łososiem i kaparami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1064
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
152
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 5 / 1
Oceń!
Kapary - niewielkie, ususzone pąki kwiatów skrywające wiele ważnych składników zdrowotnych i odżywczych (m.in. chronią wątrobę, przyspieszają metabolizm, wzmacniają odporność). Łosoś - ryba będące źródłem białka i egzogennych aminokwasów. Połączenie tych dwóch składników jest niezwykle zdrowe, a do tego smaczne! Koniecznie sprawdź przepis na penne pełnoziarniste z łososiem i kaparami.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron penne lubella pełne ziarno
150 g łosoś wędzony
100 g pomidory suszone
50 g kapary
1 szt. limonka
2 szt. ząbek czosnku
0.50 pęcz. nać pietruszki
30 g masło
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Kroki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kroimy łososia w plastry. CIEKAWOSTKA: Możesz użyć łososia, którego lubisz bardziej: wędzonego na zimno lub na ciepło.

Siekamy suszone pomidory. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Na patelnię wkładamy posiekane suszone pomidory z kilkoma kroplami oliwy.

Dodajemy pokrojonego w plastry łososia, startą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, dodajemy masło i doprawiamy szczyptą soli.

Makaron łączymy z sosem.

Gotowe danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
1064
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
152
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.