Penne funghi
uwielbiampl
Pyszne połączenie makaronu i pieczarek, czyli przepis na penne funghi! Aby go wykonać, potrzebne będą, takie składniki jak: pieprz, makaron pióra, pierś z kurczaka, pieczarki, mozzarella, śmietana, koncentrat pomidorowy, cebula, szczypiorek oraz czosnek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
784
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.6 / 14
Pyszne połączenie makaronu i pieczarek, czyli przepis na penne funghi! Aby go wykonać, potrzebne będą, takie składniki jak: pieprz, makaron pióra, pierś z kurczaka, pieczarki, mozzarella, śmietana, koncentrat pomidorowy, cebula, szczypiorek oraz czosnek.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
400 g makaron lubella pióra
300 g pierś z kurczaka
300 g pieczarki
150 g mozzarella
200 śmietana
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
1 szt. szczypiorek
2 szt. czosnek
Przygotowanie
Pieczarki kroić w plasterki i odparować na patelni.
Następnie dolać oliwę i drobno pokrojony czosnek - wszystko razem podsmażyć około 2-3 minut.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka razem z pokrojoną w talarki cebulą.
Mięso na patelni zalać śmietaną i przecierem pomidorowym. Następnie dusić, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Wszystko dusić około 10 minut dodając pieczarki podsmażone z czosnkiem.
Makaron ugotować al dente, później posypać szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
784
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.