Penne funghi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Penne funghi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973780765.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne połączenie makaronu i pieczarek, czyli przepis na penne funghi! Aby go wykonać, potrzebne będą, takie składniki jak: pieprz, makaron pióra, pierś z kurczaka, pieczarki, mozzarella, śmietana, koncentrat pomidorowy, cebula, szczypiorek oraz czosnek.
2
3.6 / 14
Pyszne połączenie makaronu i pieczarek, czyli przepis na penne funghi! Aby go wykonać, potrzebne będą, takie składniki jak: pieprz, makaron pióra, pierś z kurczaka, pieczarki, mozzarella, śmietana, koncentrat pomidorowy, cebula, szczypiorek oraz czosnek.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
400 g makaron lubella pióra
300 g pierś z kurczaka
300 g pieczarki
150 g mozzarella
200 śmietana
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
1 szt. szczypiorek
2 szt. czosnek
Przygotowanie
Pieczarki kroić w plasterki i odparować na patelni.
Następnie dolać oliwę i drobno pokrojony czosnek - wszystko razem podsmażyć około 2-3 minut.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka razem z pokrojoną w talarki cebulą.
Mięso na patelni zalać śmietaną i przecierem pomidorowym. Następnie dusić, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Wszystko dusić około 10 minut dodając pieczarki podsmażone z czosnkiem.
Makaron ugotować al dente, później posypać szczypiorkiem.