Pełnoziarnisty chleb z miodem

goodfoodlover
Pełnoziarnisty chleb z miodem

4

3.9 / 9

Wersja wyjątkowo zdrowa i wyjątkowo pyszna. Przedstawiamy przepis na pełnoziarnisty chleb z miodem, który bez problemu przygotujesz w domowym zaciszu. Wystarczy jedynie 40 minut! Odżywiaj się zdrowo razem z nami!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

350 ciepła woda

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. sól

150 g mąka pszenna

10 g drożdże

300 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

4 łyżka miód

Przygotowanie


1

Przygotuj zaczyn z drożdży: Do miski pokrusz drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłej wody i wsyp cukier. Wymieszaj składniki i pozostaw do wyrośnięcia.

2

Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Wlej zaczyn z drożdży, wodę i miód. Wsyp sól. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3

Po tym czasie ponownie ponownie wyrób ciasto.

4

Przełóż do foremki. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.

5

Ostrym nożem natnij ciasto.

6

Formę z ciastem włoż do nagrzanego piekarnika na 25 minut w tempetraturze 190-200 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

125

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły