4

Składniki

350 Mililitrów
ciepła woda
1 Szczypta
cukier
1 Łyżeczka
sól
150 Gramów
mąka pszenna
10 Gramów
drożdże
300 Gramów
mąka pełnoziarnista Lubella Pełne Ziarno
4 Łyżki
miód
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotuj zaczyn z drożdży.
  2. Do miski pokrusz drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłej wody i wsyp cukier.
  3. Wymieszaj składniki.
  4. Pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą.
  6. Wlej zaczyn z drożdży, wodę i miód.
  7. Wsyp sól.
  8. Wyrób elastyczne ciasto.
  9. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  10. Po tym czasie ponownie ponownie wyrób ciasto.
  11. Przełóż do foremki. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
  12. Ostrym nożem natnij ciasto.
  13. Formę z ciastem włoż do nagrzanego piekarnika na 25 minut w tempetraturze 190-200 stopni.

Opis

Wersja tak zdrowa, jak i pyszna.

Podobne przepisy

Bułeczki

Średni Do 3 godz
Bułeczki

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chleb

Średni Do 3 godz
Chleb

Chleb czekoladowy

Łatwy Ponad 3 godz
Chleb czekoladowy

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Średni Ponad 3 godz
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chlebek wieloziarnisty

Średni Do 2 godz
Chlebek wieloziarnisty

Małpi chleb

Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

BUŁECZKI DYNIOWE

Średni Do 1,5 godz
BUŁECZKI DYNIOWE

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!