Pełnoziarniste spaghetti z sosem pomidorowym
m7
Pyszne, bogate w zdrowe składniki danie. Z pewnością polubią go nie tylko dorośli.
0
0 / 0
Pyszne, bogate w zdrowe składniki danie. Z pewnością polubią go nie tylko dorośli.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 przecier pomidorowy łowicz
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
100 g oliwki bez pestek
150 g ser żółty
400 g makaron lubella spaghetti
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
5 szt. listek bazyli
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Gdy makaron się gotuje, cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, dodać paprykę pokrojona w krótkie paski, poddusić ok 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić, zagotować. Pod koniec Dodać suszoną bazylię (lub posiekaną świeżą) i drobno pokrojony czosnek, wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w cieńkie paseczki, oliwki przekroić w poprzek na 2-3 krążki.
Makaron wyłożyć na talerzach, polać sosem, posypać serem i oliwkami, udekorować listkiem bazylii.