Pełnoziarniste spaghetti z sosem pomidorowym

m7
Pełnoziarniste spaghetti z sosem pomidorowym

0

0 / 0

Pyszne, bogate w zdrowe składniki danie. Z pewnością polubią go nie tylko dorośli.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 przecier pomidorowy łowicz

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

100 g oliwki bez pestek

150 g ser żółty

400 g makaron lubella spaghetti

1 szt. papryka czerwona

2 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

5 szt. listek bazyli

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

2

Gdy makaron się gotuje, cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, dodać paprykę pokrojona w krótkie paski, poddusić ok 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić, zagotować. Pod koniec Dodać suszoną bazylię (lub posiekaną świeżą) i drobno pokrojony czosnek, wymieszać.

3

Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w cieńkie paseczki, oliwki przekroić w poprzek na 2-3 krążki.

4

Makaron wyłożyć na talerzach, polać sosem, posypać serem i oliwkami, udekorować listkiem bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

625

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły