Pełnoziarniste spaghetti z sosem pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pełnoziarniste spaghetti z sosem pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975036806.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne, bogate w zdrowe składniki danie. Z pewnością polubią go nie tylko dorośli.
0
0 / 0
Pyszne, bogate w zdrowe składniki danie. Z pewnością polubią go nie tylko dorośli.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 przecier pomidorowy łowicz
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
100 g oliwki bez pestek
150 g ser żółty
400 g makaron lubella spaghetti
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
5 szt. listek bazyli
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Gdy makaron się gotuje, cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, dodać paprykę pokrojona w krótkie paski, poddusić ok 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić, zagotować. Pod koniec Dodać suszoną bazylię (lub posiekaną świeżą) i drobno pokrojony czosnek, wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w cieńkie paseczki, oliwki przekroić w poprzek na 2-3 krążki.
Makaron wyłożyć na talerzach, polać sosem, posypać serem i oliwkami, udekorować listkiem bazylii.