Pełnoziarniste spaghetti z sosem pomidorowym
m7
Pyszne, bogate w zdrowe składniki danie. Z pewnością polubią go nie tylko dorośli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
625
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne, bogate w zdrowe składniki danie. Z pewnością polubią go nie tylko dorośli.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 przecier pomidorowy łowicz
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
100 g oliwki bez pestek
150 g ser żółty
400 g makaron lubella spaghetti
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
5 szt. listek bazyli
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Gdy makaron się gotuje, cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, dodać paprykę pokrojona w krótkie paski, poddusić ok 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić, zagotować. Pod koniec Dodać suszoną bazylię (lub posiekaną świeżą) i drobno pokrojony czosnek, wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w cieńkie paseczki, oliwki przekroić w poprzek na 2-3 krążki.
Makaron wyłożyć na talerzach, polać sosem, posypać serem i oliwkami, udekorować listkiem bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
625
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.